Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Ongeval Amercentrale door reeks fouten'

18 apr 06

"Het ongeval in de Amercentrale in Geertruidenberg heeft alleen kunnen gebeuren doordat fout op fout is gestapeld"


Dat zei officier van justitie H. Donker dinsdag bij aanvang van zijn requisitoir voor de rechtbank in Breda. Door het instorten van een 65 meter hoge steiger in een ketel van de Amercentrale kwamen vijf werklieden om het leven en raakten drie mensen gewond.

Het drama deed zich voor op 28 september 2003. Het Openbaar Ministerie (OM) bracht de Belgische steigerontwerper, hoofdaannemer CMI Energy Services B.V. uit Bergen op Zoom, en steigerbouwbedrijven Hertel B.V. uit Amsterdam en het Belgische bedrijf Albuko N.V. voor de rechter.

Energiebedrijf Essent is eigenaar van de Amercentrale. Het OM kondigde aan na het vonnis van de rechtbank te beslissen of Essent ook nog wordt vervolgd in deze zaak. Donker liet al wel doorschemeren dat Essent als opdrachtgever ook de nodige steken heeft laten vallen.

In de rechtszaal is een maquette van de steiger neergezet van ruim vier meter hoog. Het OM heeft deze laten maken om aan te tonen hoe "fout de steiger was ontworpen". "Dat ziet zelfs een leek in één oogopslag", aldus Donker. Met het onderstel erbij was de steiger een toren van 77 meter hoog. Naast een fout ontwerp zijn er fouten gemaakt bij de bouw en was er sprake van haperend toezicht en handhaving.

"Dat maakt het veel ernstiger en meer verwijtbaar. De fouten hadden aan het licht moeten komen", aldus Donker. Ook de economische belangen speelden volgens het OM een grote rol. De tijdsdruk was groot, er moest in korte tijd veel gebeuren aan het onderhoud van de ketel. Een dag stilstand zou 1 miljoen euro kosten.

De aanklager neemt het de bedrijven kwalijk dat ze mensen hebben laten werken op een steiger waarvan ze wisten dat deze ondeugdelijk was, dat ze illegalen in dienst namen om het werk goedkoper te kunnen doen en dat ze het niet zo nauw namen met de arbeidstijden. "Met de mentaliteit van de verdachten zat het niet goed", vond Donker.

Risico-inventarisaties ontbraken bij de drie bedrijven, waarvan er zeker twee over een kwaliteitskeurmerk beschikten. De officier noemde het onbegrijpelijk dat steigerbouwer Albuko het zogenoemde ISO-certificaat heeft. Controles op d eondeugdelijke steigertekening ontbraken. Er werd gewoon gebouwd en dat neemt hij de leidinggevenden zeer kwalijk.

In de rechtszaal was dinsdag ruimte om iets te zeggen voor de nabestaanden van de slachtoffers, twee Amerikaanse lassers en drie gritspuiters van Turkse afkomst. Twee Turkse werknemers waren illegaal in Nederland. Duidelijk werd dat de families van deze slachtoffers niet in hun onderhoud kunnen voorzien en afhankelijk zijn van giften van familie. De aanklager heeft ongeveer anderhalve dag nodig voor zijn betoog. In de loop van woensdagmiddag komt hij tot het formuleren van de strafeisen.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief