Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Bonden willen met estafettestakingen druk opvoeren

19 apr 06

Met estafetteacties willen FNV Bondgenoten en CNV Bedrijvenbond de druk opvoeren bij NedCar. De vakbonden zijn van plan om vrijdag de autofabriek 24 uur stil te leggen. Vervolgens wordt volgende week het werk twee dagen neergelegd als de werkgever nog steeds niet bereid is om werknemers meer perspectief te bieden.

De twee bonden leggen woensdag hun actieplannen voor aan de leden tijdens een bijeenkomst om 13.30 uur op de parkeerplaats bij de hoofdingang van NedCar. "We hebben ervoor gekozen om de druk langzaam op te voeren, omdat we denken dat het wel eens lang kan gaan duren. We willen de schade ook zoveel mogelijk beperken", aldus FNV-bestuurder Ch. van Bokkum.

NedCar heeft het personeel woensdag nogmaals gevraagd niet te gaan staken. De werkgever waarschuwde al eerder dat het de zaak geen goed doet als het werk wordt neergelegd. Maar volgens Van Bokkum wordt het personeel van NedCar geen eerlijke kans geboden en ontbreken toekomstplannen voor de autofabriek. Bij NedCar moeten volgens Mitsubishi ongeveer duizend arbeidsplaatsen verdwijnen omdat DaimlerChrysler stopt met de productie van de Smart ForFour in Born.

Tot nu toe hebben de vakbonden tevergeefs bij de werkgever aangedrongen op het instellen van een taskforce, waarin ook de overheid en deskundigen uit de automobielbranche zitting moeten krijgen. De bonden willen tot het einde van dit jaar toekomstperspectieven kunnen onderzoeken.

CNV-bestuurder A. Bot: "Het lijkt wel een Japanse worstelhouding." Hij wijst erop dat Mitsubishi precies het omgekeerde wil. De Japanners willen eerst herstructureren en dan pas kijken of NedCar een toekomst heeft.

Bot hekelt ook de rol van de overheid. "Er worden mooie woorden gesproken, maar onder het mom van marktwerking nemen ze er in Den Haag wel genoegen mee dat duizend mensen in de WW belanden en innovatieve, technische kennis verloren gaat in Nederland.

De twee bonden vrezen dat NedCar steeds verder wordt uitgekleed, omdat plannen voor de toekomst ontbreken. Bot: "Onder de tweeduizend achterblijvers leeft het gevoel dat zij nog even de klus met Colts van Mitsubishi mogen afmaken en dat zij dan ook worden bedankt."

(Bron: ANP)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief