Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Commentaar van de hoofdredactie - De VPRO en NOVA

20 apr 06

De VPRO stapt uit NOVA. De VPRO ziet geen primaire rol voor zichzelf in de nieuwsvoorziening van de publieke omroep, zegt directeur Peter Schrurs.


Als iedereen verder volhoudt dat nieuws-en actualiteiten de hoeksteen zijn van de publieke omroep moet er wel wat aan de hand zijn. De VPRO lijkt zich terug te trekken achter de muren van het eigen gebouw, schrijft een netcoördinator. De beslissing van de VPRO heeft alles te maken met de nieuwe netindeling en de nieuwe manier van programmeren van de publieke omroep.

Omroepen raken vanaf 1 september hun vaste net kwijt en moeten hun programma's uitzenden op het net waar ze de meeste kijkers zullen trekken. Daar lijkt weinig tegenin te brengen. Het gevolg is wel dat dit het einde is van het huidige samenwerkingsverband op Nederland 3 tussen de NPS, de VARA en de VPRO.

Nog maar 3 jaar geleden besloten deze omroepen dat een stevige actualiteitenrubriek op het derde net de verantwoordelijkheid was van alle netpartners. De VPRO besloot vol overtuiging een deel van de financiering op zich te nemen. Nu het derde net uit elkaar valt, ligt dat opeens anders. Het derde net is niet meer van de VPRO maar nu nog maar een van de netten waarop de VPRO haar programma's kwijt kan.

Hoe erg is de beslissing voor NOVA? In financieel opzicht zal het wel meevallen. Binnen de huidige methodiek gaat het geld niet naar de omroepen maar naar programma's. De VPRO zou dus niet veel wijzer worden met haar stap. Voor NOVA is een bepaald bedrag gereserveerd of de VPRO meedoet of niet.

Maar helaas is de werkelijkheid in Hilversum zoals altijd toch iets gecompliceerder. Elke omroep heeft volgens de wet recht op een bepaald minimum. Met ingang van het nieuwe seizoen dreigt de VPRO daar onder te zakken. De omroep heeft te weinig in de aanbieding en voor wat ze wel maken is te weinig belangstelling bij de netcoördinatoren. De meeste VPRO-programma's trekken te weinig kijkers of in de ogen van de programmeurs de verkeerde kijkers. Met het besluit om uit NOVA te stappen zakt de VPRO nog verder weg.

Daarmee zet de omroep de Raad van Bestuur voor het blok. Die zijn gedwongen het minimum aan te vullen zonder dat ze verder veel over de invulling te zeggen hebben. Die rekening zal ergens van betaald moeten worden. In dat opzicht dreigt toch weer NOVA de dupe te worden van dit Hilversumse gezelschapspelletje. Je zou zeggen dat het bij de VPRO eerst over inhoud en kwaliteit zou gaan. Maar dat zijn woorden die in deze hele discussie niet zijn gevallen.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief