Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Twee advocaten weggelopen van getuigenverhoor

23 apr 06

Twee advocaten in de zaak tegen Willem Holleeder en zijn medeverdachten zijn zondag weggelopen van het verhoor van een anonieme getuige.

Een woordvoerder van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM) stelde dat "ze hierdoor een kans laten liggen om de bewuste getuige ook te kunnen verhoren."

Een van de twee advocaten, R. Lonterman, noemde de gang van zaken een flagrante schending van het recht om de verdediging goed voor te bereiden. Hij kreeg de verklaring van de anonieme getuige zondag uitgereikt, waardoor hij die niet met zijn cliënt kon bespreken. "Wij werken aan dit circus, deze poppenkast, niet mee", aldus Lonterman. Hij zocht zondag tevergeefs telefonisch contact met zijn cliënt, die in een huis van bewaring verblijft. De advocaat kreeg hem niet aan de lijn. Lonterman: "Ik heb dit nog nooit meegemaakt op deze manier. De getuigenverklaring in kwestie raakt rechtstreeks de zaak van mijn cliënt. Die móet ik met hem kunnen bespreken, ook om te kunnen bepalen welke vragen ik aan deze getuige wil stellen. Het kan niet zo zijn dat een advocaat meer weet dan zijn cliënt. Mijn cliënt hoeft niet rechtsreeks met de getuige geconfronteerd te worden, maar bespreking van zo'n verklaring is bittere noodzaak", zegt de raadsman.

Het getuigenverhoor door de rechter-commissaris vindt plaats in de zogeheten bunker, de zwaar bewaakte rechtbank in Amsterdam-Osdorp. Het OM en de verdediging krijgen daarbij de gelegenheid om de getuige aan de tand te voelen. Om de anonimiteit van de getuige te garanderen, blijft zijn identiteit ook geheim voor de verdediging. Hoe een en ander is geregeld, wilde de woordvoerder van het OM niet zeggen.

De rechter-commissaris en de betrokken advocaten bespraken zondag eerst de te volgen procedure. De anonieme getuige was volgens Lonterman niet in de bunker aanwezig, maar verbleef op een andere lokatie. De rechter-commissaris is daarheen gegaan en had via een videoverbinding contact met de raadslieden in de bunker. De anonieme getuige is de eerste in een rij van drie. Maandag en dinsdag komen de anderen aan de beurt in het vooronderzoek. Lonterman zal zich maandag andermaal aan de poorten van de bunker vervoegen. Mocht de volgende getuige eveneens relevante dingen verklaren voor de zaak van zijn cliënt, dan zal hij opnieuw weigeren het getuigenverhoor in te gaan.

De raadkamer van de rechtbank in Haarlem keurde de inzet van anonieme getuigen vrijdag goed. Het OM wil hen gebruiken om te bewijzen dat Holleeder en zijn vermeende companen lid zijn van een criminele organisatie. De bende zou zich schuldig hebben gemaakt aan afpersing, het witwassen van door afpersing verworven geld en bedreiging. Slachtoffers waren enkele zakenlieden, onder wie de vermoorde Willem Endstra en Cees Houtman. (Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief