Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Advocaten weigeren opnieuw verhoor getuige

24 apr 06

De advocaten R. Lonterman en M. van Galen zijn maandag opnieuw voortijdig vertrokken bij het verhoor van een anonieme, bedreigde getuige in de zaak-Holleeder. Zondag weigerden zij zich al te conformeren aan de omstandigheden die de rechter-commissaris rond het verhoor van een anonieme getuige had gecreŽerd. Een verhoor van een derde getuige, gepland voor dinsdag, is afgeblazen.

De raadslieden van de verdachten in de zaak-Holleeder krijgen bij de verhoren van de anonieme getuigen, drie in totaal, kort voor het verhoor de eerder door de getuige afgelegde verklaring. Deze kunnen zij onmogelijk bespreken met hun cliënten, die niet bij het verhoor aanwezig zijn.

De raadslieden vinden die gang van zaken onacceptabel. Zij vinden dat zij elke getuigenverklaring van een getuigen, anoniem dan wel bedreigd of niet, vantevoren met een cliënt besproken moet kunnen worden. Het kan niet zo zijn dat een advocaat meer weet dan zijn cliënt.

De twee gehoorde getuigen hebben verklaard over de vorig jaar doodgeschoten Cees Houtman, die door Holleeder en de zijnen zou zijn afgeperst, aldus betrouwbare bronnen.

Maandagmiddag werd bekend dat het verhoor van de derde anonieme getuige is afgelast. De advocaten zijn daarover telefonisch ingelicht, echter zonder opgaaf van redenen. Een woordvoerder van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie bevestigt het afgelasten, maar wil er verder niets over kwijt.

J.-H. Kuijpers, advocaat van een vermeende handlanger van Holleeder, zegt dat de derde getuige mogelijk Thomas van der Bijl, een zakenrelatie van Houtman, kan zijn geweest. Deze werd vorige week donderdag in Amsterdam-West geliquideerd. Van der Bijl zou door de politie zijn benaderd om een verklaring over Holleeder af te leggen, maar dit uit angst voor represailles hebben geweigerd.

Kuijpers: "Van der Bijl was mijn eerste gedachte. Anderzijds: dan had men dit verhoor ook eerder kunnen afzeggen."

De verhoren van de bedreigde getuigen vinden plaats in het extra beveiligde gerechtsgebouw - de bunker - in Amsterdam-Osdorp. Althans, daar bevinden zich de advocaten. Het verhoor vindt plaats via een videoverbinding tussen de bunker en een geheime lokatie, waar de rechter-commissaris, zijn griffier en de getuige zich ophouden.

De betrokken advocaten, ook zij die wel bij het verhoor zijn gebleven, zeggen nog nooit zo'n "uitgekleed" getuigenverhoor te hebben meegemaakt. Het verhoor van een anonieme getuige geschiedt altijd onder bijzondere omstandigheden, die vaker onderhevig zijn aan kritiek van de kant van de verdediging. De mogelijkheden tot doorvragen voor de advocaten zijn vaak beperkt, omdat de identiteit van een anonieme getuige tegen elke prijs geheim moet blijven.

Niettemin is het in Nederland tot dusver wel gebruik geweest om raadslieden voorbereidingstijd te geven voor zo'n verhoor, waarbij zij ook hun cliënten kunnen betrekken. De advocaten vragen zich af of de in de zaak-Holleeder gevolgde getuigenprocedure standhoudt.

Het is niet ondenkbaar dat de zittingsrechter in een later stadium van de zaak geen genoegen neemt met deze wijze van verhoren.

(Bron: ANP

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief