Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Rechter verdacht van poging wurgen vriendin

25 apr 06

Justitie verdenkt de 48-jarige rechter Wicher W. van het gerechtshof in Leeuwarden van poging tot doodslag op zijn vriendin.

De Groninger wordt per 1 mei op eigen verzoek ontslagen. Dat hebben president J. van Dijk van het hof en het Openbaar Ministerie in Zwolle dinsdag bevestigd.

De man zou zijn Oekraïense vriendin, Tatiana S., hebben mishandeld en gepoogd hebben haar te wurgen. Het geweld zou in oktober 2004 hebben plaatsgevonden. Volgens zijn advocaat, P. Plasman, erkent W. dat hij zijn vriendin heeft geslagen, maar liggen de feiten beduidend anders dan de vrouw in haar aangifte heeft laten opnemen.

De verdachte moet zich op 23 mei voor de rechtbank in Zwolle verantwoorden. De Hoge Raad heeft de zaak naar Zwolle verwezen om belangenverstrengeling bij de rechtbanken in Leeuwarden of Groningen te voorkomen.

W. werd op 25 april 2005 opgepakt, maar kwam drie dagen later op last van de rechter commissaris weer vrij. Het OM heeft daar tegen geprotesteerd. De rechtbank gaf het OM gelijk, maar onder strikte voorwaarden mag de man tot zijn proces op vrije voeten blijven.

Een nog actieve collega van W. bij het hof stelde dinsdag dat de arrestatie bij de collega's "niet in de koude kleren is gaan zitten".

Volgens advocaat Plasman heeft het geweld zich voorgedaan toen de vrouw voor de derde keer bij W. op bezoek was. Het tweetal had elkaar leren kennen via een internationale datingsite op internet. W. is ook bij de vrouw in de Oekraïne geweest.

Op de bewuste avond waren W. en zijn vriendin uit eten geweest. Eenmaal thuis heeft W. de vrouw geslagen, zonder aanleiding, aldus de verklaring van de vrouw. Volgens W. ontstond er naar aanleiding van vreemd gedrag van de vrouw onenigheid, die uitmondde in klappen over en weer. De vrouw zegt daarna boven in de slaapkamer door W. te zijn verkracht. Daarbij zou de man hebben geprobeerd haar te wurgen. W. heeft de verkrachting ontkend.

Justitie had de verkrachting aanvankelijk in de aanklacht opgenomen, maar later geschrapt. Omdat de Oekraïense blauwe plekken had, is zij de volgende dag door een dokter onderzocht. Volgens Plasman is daarbij niet gesproken over verkrachting of verwurging.

Ondanks advies van vrienden van W. om in elk geval tijdelijk uit elkaar te gaan, koos de vrouw er voor nog negen dagen in de woning van W. te verblijven, aldus Plasman. Toen zij doorhad dat W. haar geen geld meer zou geven, ook niet om naar de Oekraïne terug te reizen, is zij naar de politie gestapt.

Op een site waar mannen elkaar kunnen waarschuwen voor riskante internetdates, staat onder zijn eigen naam een verslag van W'.s slechte ervaringen met de betrokken vrouw. Hij noemt haar "zeer gevaarlijk" en een "intelligente goudzoeker", die louter uit is op geld. "Ik ben zo dom geweest om drie vakanties voor haar te betalen", aldus W. "Uiteindelijk heeft ze geprobeerd me kapot te maken door naar de politie te gaan, in een poging me te chanteren."

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief