Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Verstript' Kort Amerikaans van Jan Wolkers

27 apr 06

Een filmversie bestond al van ’Kort Amerikaans’. Nu is de klassieker van Jan Wolkers er ook als stripverhaal.

Tekenaar Dick Matena bood Wolkers vandaag het eerste exemplaar aan. Wolkers kreeg het overhandigd in het gebouw van de Leidse kunstenaarsvereniging Ars Aemula Naturae. Een passender plek was niet denkbaar, want 'Kort Amerikaans' speelt zich voor een belangrijk deel in hetzelfde gebouw af.

Hoofdfiguur Eric van Poelgeest, die grote gelijkenis vertoont met de jonge Wolkers, volgt in het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog les aan de Leidse teken- en schilderacademie. Om aan de arbeidsdienst te ontkomen duikt Eric van Poelgeest in 1944 onder in Leiden. Aan de door de oorlog zo goed als verlaten academie Ars Aemula Naturae volgt hij teken- en schilderlessen.

De directeur is een NSB'er en ook de zonderlinge figuur de Spin, die op de academie tekent en schildert, hangt het bruine gedachtegoed aan. Na Dolle Dinsdag heeft Eric het rijk alleen op de academie. In het gebouw treft hij een tors van de godin Venus, waaraan hij zich diverse keren vergrijpt. 'Eindelijk heb ik een vrouw gevonden voor wie ik niet bang hoef te zijn dat ze die vlek op mijn kop ziet.' Die vlek is een litteken op zijn slaap, waar hij als kind erg mee was geplaagd, vooral wanneer zijn haar net was geknipt in een zogeheten kort Amerikaans model.

Net als bij zijn verstripping van 'De avonden' heeft Matena ook de integrale tekst van 'Kort Amerikaans' gehandhaafd. Het heeft een nagenoeg even lange strip opgeleverd; waar de stripversie van 'De avonden' 341 pagina's lang was, telt die van 'Kort Amerikaans' er 342. Het stripboek verschijnt 6 mei.

(Bron: Leidsch Dagblad)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief