Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Atoomwaakhond laakt Iran

28 apr 06

Iran heeft vrijdag een internationaal ultimatum zonder reactie laten verstrijken. Het islamitische land legde de eis van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties naast zich neer om te stoppen met het verrijken van uranium. Iran vergrootte de afgelopen weken juist zijn nucleaire activiteiten.

Dat stelt de atoomwaakhond van de VN, het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA), in een rapport aan de raad. De Veilgheidsraad had Teheran dertig dagen de tijd gegeven. Drie Europese landen werken inmiddels aan een resolutie om Iran verder onder druk te zetten.

Volgens het IAEA-rapport werkte Iran ook niet voldoende mee met IAEA-inspecteurs. De controleurs zochten uit of het omstreden kernprogramma van Iran alleen vreedzame doelen dient of ook bedoeld is om kernwapens te maken. De islamitische staat benadrukt steeds uitsluitend naar kernenergie te streven.

Iran maakte deze week al herhaaldelijk duidelijk zich niets aan te trekken van de eisen van de Veiligheidsraad. De Iraanse president Ahmadinejad zei kort na de presentatie van het rapport nog eens dat zijn land zich het recht voorbehoudt om atoomenergie op te wekken. Hij dreigde ook opnieuw de samenwerking met het IAEA op te zeggen.

Eerder had hij al olie op het vuur gegooid door te stellen dat zijn land snel een supermacht zal zijn. "De bullebakken van de wereld moeten weten dat kernenergie een nationale eis is en dat Allah zij geprezen ons land tegenwoordig een kernmacht is."

De Veiligheidsraad beraadslaagt de komende dagen over het rapport. Een volgende stap is nog onbekend. De Europese leden Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland willen de komende week in nauw overleg met Washington een ontwerpresolutie presenteren. De resolutie wordt gebaseerd op hoofdstuk VII van het VN-handvest, wat de weg opent naar sancties en gewapend ingrijpen.

De permanente leden Rusland en China willen niet te hard van stapel lopen. Beide naties hebben grote zakelijke en financiële belangen in Iran.

De Amerikaanse president Bush, de grootste voorvechter van internationale isolatie van Teheran, zei vrijdag dat hij nog steeds streeft naar een diplomatieke en vreedzame oplossing van het conflict.

Volgens de Nederlandse minister Bot van Buitenlandse Zaken zijn de Verenigde Staten niet van plan Iran aan te vallen vanwege het omstreden nucleaire programma van dat land. Hij baseerde die mening op het overleg vrijdag in de Bulgaarse hoofdstad Sofia tussen de ministers van Buitenlandse Zaken van de NAVO en de Europese Unie. Zij spraken achter gesloten deuren over de kwestie-Iran.

Bot zei tegen de Wereldomroep dat zijn Amerikaanse ambtsgenoot Rice pleitte voor een gezamenlijk optreden met inbegrip van Rusland en China. Volgens Rice zien die twee landen ook het belang in van het in bedwang houden van de situatie, aldus de bewindsman.

(Bron: ANP/AFP/DPA)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief