Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Groningen pakt gebruik harddrugs aan

28 apr 06

In Groningen gaan studentenverenigingen drugsgebruik aanpakken. Via een test worden verdachte leden gescreend op drugsgebruik. Na gebleken gebruik volgen repercussies.

De twee grootste verenigingen in Groningen, Albertus Magnus en Vindicat, hebben dit onlangs besloten. Beide verenigingen verbieden het gebruik van harddrugs. Als de test positief uitwijst, volgt bij Albertus royement en bij Vindicat een schorsing van maximaal drie maanden. Bij Albertus is de test al in gebruik genomen.

Toenemend gebruik
Toxicoloog D. Uges, tevens voorzitter van de Adviescommissie Introductietijden van de Rijksuniversiteit Groningen is initiatiefnemer. Uges vertelt in het universiteitsblad dat hij zich al langer zorgen maakt over het toenemende gebruik van drugs, met name cocaïne.

In Nederland ligt, volgens de nationale drugmonitor, het percentage gebruikers van cannabis, cocaïne en ecstasy lager dan in de Verenigde Staten en Australië. Het percentage recente cannabisgebruikers in de algemene bevolking is het laagst in Finland, Portugal en Zweden en het hoogst in Engeland en Wales, de Verenigde Staten en Australië.

Verslaving
Een kwart van de jongeren heeft ooit marihuana of hasj gebruikt. Zo'n acht procent heeft ooit XTC gebruikt en zes procent heeft ooit zijn of haar geest verruimd met paddestoelen. Heroïnegebruik wordt door jongeren nauwelijks gemeld, meldt de site van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Dat jongeren met drugs experimenteren, is niet nieuw. Jongeren willen de wereld ontdekken en proberen nieuwe dingen uit. Maar als de drugs het leven van een jongere beheersen, is er sprake van problematisch gebruik. Pas na minimaal vijf jaar stevig gebruik is er sprake van verslaving. Dan moet iemand onder begeleiding afkicken.

Studentenvereniging Albertus hoopt dat van het invoeren van de drugstest een preventieve werking uitgaat.

(Bron: Planet.nl)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief