Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Vastgoedman P. deed met meerdere criminelen zaken'

1 mei 06

Zakenman Jan-Dirk P. heeft volgens het Openbaar Ministerie (OM) meer op zijn kerfstok dan alleen het wegsluizen van de afgeperste miljoenen van de in 2004 geliquideerde vastgoedhandelaar Willem Endstra.

Dat blijkt volgens het weekblad Vrij Nederland uit recente politieverhoren.

De naam van P. is sinds kort samen met die van zakenman David B. opgenomen in het rijtje van de vermeende misdaadbende van Willem Holleeder. Met deze formele verdenking tegen beiden tekent zich de verwevenheid tussen zware onderwereld en vermogende bovenwereld zich steeds scherper af. P. en B. zijn zakenpartners en beiden waren bekende van Endstra.

Uit de verhoren komt naar voren dat het bedrijf van P. in het verleden zaken heeft gedaan met meerdere criminelen. Uit stukken van het OM wordt volgens Vrij Nederland duidelijk dat het bedrijf van P. aantoonbaar zaken heeft gedaan met "aan Holleeder gelieerde bedrijven". Daarnaast had P.'s onderneming banden met andere 'dubieuze' personen, zoals de in 2001 geliquideerde Bredase vastgoedbroers Rob en Eric Driesen en de vermoorde advocaat Evert Hingst.

G. Meijers, de raadsman van P., doet de nieuwe beschuldigingen af als "onjuist". Volgens Meijers is er in het geval van zijn cliënt nog steeds geen "welomlijnde beschuldiging, geen dossier en geen dagvaarding". Hij wijst er op dat P. twee jaar geleden uitgebreid door de politie is gehoord en volledig heeft meegewerkt.

Vervolgens heeft P. twee jaar lang niets van justitie gehoord, aldus Meijers. Tot januari, toen de politie opnieuw op de stoep stond. "Maar wij willen nu eerst weten waarvan hij wordt beschuldigd."

De advocaat noemt de gang van zaken "bizar en zeer schadelijk voor de reputatie van zijn cliënt". Hij vermoedt dat politie en justitie informatie hebben gelekt naar de pers. Andere advocaten die P. bijstaan, zijn een procedure begonnen om vervolging te laten instellen voor het lekken van informatie.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief