Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Opnieuw beschuldigingen aan adres Franse premier

3 mei 06

De Franse premier Dominique de Villepin vecht voor zijn politieke voortbestaan na nieuwe beschuldigingen in de krant Le Monde aan zijn adres.


Die gaan over zijn vermeende betrokkenheid bij een campagne om zijn aartsrivaal in de strijd om het presidentschap, minister van Binnenlandse Zaken Nicolas Sarkozy, zwart te maken.

De Villepin haalde fel uit naar de krant en zei dat dat die zich schuldig had gemaakt aan interpretaties van uit hun verband gerukte en door elkaar gehaalde dingen. Hij eiste dat er een eind komt aan alle leugens en laster.

Oppositieleider François Hollande eiste woensdagmiddag het aftreden van de premier. "Deze situatie kan niet voortduren." Hollande vindt dat De Villepin zijn verantwoordelijkheid moet nemen en conclusies moet trekken, gezien de toestand van verwarring in het land.

De Villepin heeft steeds gesteld dat hij geen onderzoek heeft gelast naar geheime bankrekeningen van Sarkozy. De krant Le Monde publiceerde woensdag echter delen van handgeschreven notities van een voormalige hoge functionaris van de Franse inlichtingendienst waaruit zou blijken dat de premier (aangeduid met zijn initialen DDV) hem op 9 januari 2004 had gevraagd onderzoek te doen naar een aantal zaken van Sarkozy. De aantekeningen van generaal Rondot waren in beslag genomen in het kader van het gerechtelijk onderzoek naar wat de Clearstream-affaire heet.

Onderwerp van bespreking in de bijeenkomst van 9 januari 2004 was een lijst van individuen en bedrijven die geheime rekeningen zouden hebben bij de Luxemburgse bank Clearstream en die mogelijk smeergeld zouden hebben gekregen bij de verkoop van fregatten aan Taiwan in 1991. Uit de aantekeningen van Rondot zou blijken dat een substantieel deel van het gesprek over Sarkozy ging.

De officier, Philippe Rondot, ontkende overigens tegenover de krant Le Figaro van dinsdag dat De Villepin hem gevraagd had onderzoek te doen naar Sarkozy. "Hij heeft mij nooit gevraagd politici te onderzoeken. Ik ontken dat categorisch."

Tijdens het gesprek over het onderzoek is volgens Rondot de naam van Sarkozy wel genoemd, maar niet door De Villepin. De Villepin ontkende dinsdag dat over Sarkozy was gesproken. De Villepin zei dinsdag tegen de radiozender Europe-1 dat hij geen enkele reden ziet om af te treden. Hij verklaarde zich bereid om een verklaring af te leggen bij justitie om eraan bij te dragen dat de waarheid aan het licht komt.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief