Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

PvdA: Marcel van Dam knoeit met cijfers

4 mei 06

Voormalig PvdA-minister Marcel van Dam "knoeit met cijfers" als hij beweert dat de PvdA met haar nieuwe AOW-plannen ouderen benadeelt. Dat zegt Tweede Kamerlid Ferd Crone van de PvdA in een reactie op een column van Van Dam in de Volkskrant van donderdag.

Van Dam stelt daarin dat PvdA-leider Wouter Bos zijn kiezers misleidt en dat hij met zijn voorstel om de AOW uit de belastingen te financieren ouderen "keihard" pakt. Maar volgens Crone kloppen de cijfers waarop Van Dam zich baseert niet. Alle ouderen gaan er volgens Crone in het PvdA-plan op vooruit, ook de rijkere, al zal hun inkomensstijging wat minder groot zijn. "Zij krijgen minder meer", zegt Crone.

Bos presenteerde vorige week een pakket hervormingsmaatregelenvoor de sociale zekerheid. Eén van zijn voorstellen is om de AOW te 'fiscaliseren'. Dat houdt in dat de oudedagsvoorziening niet meer uit premies wordt gefinancierd, maar uit de belastingopbrengsten.

Volgens Van Dam betekent dat dat ouderen, ook als ze een betrekkelijk bescheiden aanvullend pensioen hebben, flink meer belasting moeten betalen. Hij komt met een rekenvoorbeeld waarin een gepensioneerde met een aanvullend pensioen van 375 euro per maand er al 2,5 procent op achteruit zou gaan.

Van Dam noemt het "pervers om ouderen die hun hele leven hebben gespaard om een gewoon aanvullend pensioen op te bouwen, fors te laten inleveren". Hij roept CDA en VVD op het PvdA-voorstel te bestrijden en zegt te hopen op de oprichting van een Progressieve Ouderen Partij om "de plannen van Bos te stoppen". Van Dam (68) wordt in de Volkskrant bijgevallen door oud-PvdA-minister Bram Peper (66).

Maar volgens Crone klopt de redenering van Van Dam van geen kanten. "Van Dam doet net of een kleinere vooruitgang hetzelfde is als een koopkrachtdaling. In ons voorstel gaan alle ouderen erop vooruit, maar de rijkere iets minder."

Crone wijst er op dat in het PvdA-plan de AOW-uitkering gekoppeld wordt aan de lonen in de marktsector, waardoor ze jaarlijks met 1 procent stijgen. Hiermee houdt Van Dam volgens hem geen rekening.

Crone verwijt Van Dam ook dat die net doet alsof de PvdA de ouderen met een hoger inkomen wil laten opdraaien voor de AOW. "We willen ook de rijkeren onder de 65 laten meebetalen, de variant die Van Dam bespreekt rekent daar niet mee."

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief