Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Nederland blijft druk uitoefenen op rebellen Darfur

8 mei 06

Nederland blijft druk uitoefenen op Abdul Wahid, de leider van één van de rebellenfracties die het akkoord over de Soedanese regio Darfur nog niet heeft ondertekend.

Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken maandag.

Minister voor Ontwikkelingssamenwerking Agnes van Ardenne (CDA) sprak dit weekeinde in Nigeria met Wahid. Vrijdag werd een deelakkoord gesloten tussen de Soedanese regering en de grootste rebellengroep, de SLM. Daarin is onder meer de opname van de rebellen in het leger en de politie vastgelegd. Ook zijn afspraken gemaakt over compensatie voor slachtoffers.

Van Ardenne sprak met alle betrokken partijen, onder wie hoofdonderhandelaar Salim Ahmed Salim van de Afrikaanse Unie, de Nigeriaanse president Olusegun Obasanjo en VN-gezant Jan Pronk. "Dit was het eerste gesprek waarbij alle partijen met hetzelfde doel aan tafel zaten", zegt woordvoerder Kees-Jaap Ouwerkerk van het ministerie. Volgens Ouwerkerk is het nu belangrijk iedereen duidelijk te maken hoe het akkoord wordt toegepast. "De rebellen krijgen een deel van de macht en moeten ook meebesturen, maar dat moeten zij wel leren."

Ook zal Nederland er met de andere partners bij de fractie van Wahid op aandringen het akkoord alsnog te tekenen, zegt Ouwerkerk. "Er is wantrouwen, maar dat moet worden overwonnen." In Darfur bestaat nog een derde, meer radicale rebellengroepering. Volgens Buitenlandse Zaken is het lastig die groepering bij de onderhandelingen te betrekken.

Een technische missie gaat binnenkort naar de Soedanese regio om te bepalen wat 'de eerste noden' zijn, vertelt Ouwerkerk. Daaraan nemen westerse experts deel en Afrikanen die bekend zijn in het gebied.

Zaterdag werd al bekend dat Nederland dit jaar een donorconferentie organiseert voor Darfur. Het conflict in Darfur, dat sinds 2003 speelt, heeft naar schatting aan 180 duizend mensen het leven gekost en twee miljoen mensen op de vlucht gejaagd. De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk hebben Nederland bereid gevonden het voorzitterschap van de groep die de wederopbouw van Darfur gaat coördineren, op zich te nemen.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief