Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Overstroomde regio's Suriname officieel rampgebied

9 mei 06

De Surinaamse president Venetiaan heeft de door overstromingen geteisterde regio's in het zuiden en zuidoosten van het land officieel tot rampgebied verklaard.


Bij de overstromingen zijn de afgelopen dagen zeker drie peuters om het leven gekomen. Zij verdronken langs de Marowijnerivier in het oosten van Suriname.

Venetiaan riep maandag via de nationale televisie het volk op solidariteit te betonen en alle mogelijke middelen bij te dragen om de ramp te bestrijden. Het is voor het eerst in de recente geschiedenis van het Zuid-Amerikaanse land dat natuurgeweld ertoe heeft geleid dat een bepaald gebied tot rampgebied is verklaard.

Volgens schattingen van hulporganisaties verkeren enkele tienduizenden mensen in nood als gevolg van de overstromingen door de extreme regenval. Voor nog meer bewoners is het dagelijks leven ontwricht. Op sommige plaatsen staat het water enkele meters hoger dan normaal.

Het gaat nu om de gebieden langs de Boven-Suriname-, de Lawa- en de Tapanahonyrivier. Maar de Surinaamse autoriteiten vrezen dat de overstromingen misschien nog niet hun piek hebben bereikt. Het gebied met wateroverlast breidt zich mogelijk uit naar het zuidwesten en naar noordelijker gelegen delen van Suriname.

Volgens de meteorologische dienst duurt de extreme regenval de komende dagen voort. Ook het kustgebied van Suriname zal dan met zware regens te kampen krijgen.

Eerder op maandag zei president Venetiaan in het parlement dat de drinkwater- en energievoorziening, de gezondheidszorg, telecommunicatie en onderwijs ernstig zijn aangetast of zijn vernietigd. "De bewoners wachten op hulp en de regering zal die hulp bieden", aldus de president.

Een crisisteam van de regering werkt samen met de nationale coördinatiecommissie aan de rampenbestrijding. Manschappen van het leger en de politie zijn naar de getoffen gebieden gestuurd. "Wat we nu beleven, is in Suriname iets ongekends. De regering bekijkt of er ook buitenlandse hulp nodig is", zei de minister van Defensie, I. Fernald.

Nederland heeft "als vriend van Suriname" inmiddels hulp aangeboden. Minister Agnes van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking) liet haar Surinaamse collega Rick van Ravenswaay weten het leed te betreuren. Op korte termijn moet volgens Van Ardenne duidelijk worden wat er aan hulp nodig is. De Nederlandse ambassade in Paramaribo verleent daarbij assistentie.

Vanuit Den Haag overlegt het ministerie van Buitenlandse Zaken met de Verenigde Naties, het Rode Kruis en andere hulporganisaties over de steun aan Suriname.

Het grootopperhoofd van de Surinaamse Saramaccanerstam, Aboikoni, heeft een beroep op Nederland gedaan om hulp te verlenen aan zijn stam. Aboikoni is de belangrijkste gezagsdrager in het getroffen Surinaamse achterland.

Surinamers in Nederland zijn ook bezig met een hulpactie. De jaarlijkse wedstrijd van de Suriprofs zondag in het Olympisch Stadion in Amsterdam staat deels in het teken van de overstromingen. Mensen in Nood/Cordaid stelt 75.000 euro beschikbaar voor voedsel, medicijnen en het organiseren van vervangend onderdak.

De door de Stichting Surinamers Overzee (Surov) ingestelde Commissie Noodhulp Watersnoodramp Suriname zamelt zowel geld als goederen in. Zondag stuurt Surov in samenwerkign met Surinam Air Cargo de eerste hulpgoederen per vliegtuig naar de rampgebieden. Volgende week donderdag worden waarschijnlijk ook per schip goederen naar Suriname gezonden.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief