Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Steden zamelen geld in voor Suriname

9 mei 06

Een aantal Surinamers in Amsterdam heeft een actie opgezet om geld in te zamelen voor de slachtoffers van de zware overstromingen in hun land van herkomst.


Via een mail-actie en de lokale radiozender Tamara roepen de initiatiefnemers op een bijdrage te storten op noodgiro 218 onder vermelding van 'Help Suriname watersnood, Jepi wan anoe now'. Dat maakte Robby Rijssel, die de actie samen met Iris Spalburg organiseert, dinsdag bekend.

Het radioprogramma, gericht op de Surinaamse gemeenschap, is in Amsterdam en omstreken en in Flevoland te beluisteren. Volgens Rijssel hebben meerdere steden interesse getoond om zich aan te sluiten bij de inzameling. Dat de overstroming in Suriname onder de Nederlandse Surinamers leeft, staat buiten kijf volgens de voorzitter van de Stichting Surinaamse Vrouwen Bijlmer. "Iedereen vindt het heel erg, want we dachten altijd dat Suriname een gezegend land was. Nu zien we dat het daar ook kan gebeuren."

De gemeente Amsterdam liet dinsdag weten dat het college van burgemeester en wethouders 250.000 euro beschikbaar stelt voor Suriname. Sinds 2002 heeft de hoofdstad een nauwe samenwerking op terreinen als woningbouw, politie, brandweer, gezondheidszorg, drinkwater en waterbeheer.

In het getroffen gebied in het binnenland rond Asidonhopo heeft Waternet Amsterdam zeven dorpen van drinkwaterinstallaties voorzien. Het is nog niet bekend hoe deze voorzieningen er aan toe zijn. Burgemeester Cohen brengt volgende maand een bezoek aan Suriname om de bestaande samenwerkingsovereenkomst die in juni afloopt, te verlengen. Hij heeft maandag contact opgenomen met minister Felisi van Regionale Ontwikkeling om hem namens Amsterdam zijn medeleven te betuigen. Ook het college van burgemeester en wethouders van Rotterdam heeft het principebesluit genomen om 250.000 euro beschikbaar te stellen voor wederopbouw van gebieden in Suriname. Dat heeft de gemeente dinsdag gemeld.

Suriname staat hoog op de agenda van het internationaal beleid van de gemeente Rotterdam, omdat het een van de grootste herkomstlanden is van Rotterdammers. De gemeente voert in samenwerking met de Surinaamse regering een aantal projecten uit op het gebied van onder meer politie- en brandweerzaken, archiefbeheer, burgerzaken, overheidscommunicatie en cultuur.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief