Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Verslaggevers Telegraaf verdacht van schenden staatsgeheimen

10 mei 06

Twee verslaggevers van De Telegraaf, Joost de Haas en Bart Mos, worden door justitie verdacht van het schenden van staatsgeheimen over topcrimineel Mink K..

De journalisten zijn dinsdag verhoord en hebben onder meer DNA-materiaal afgestaan. Dat meldde De Telegraaf woensdag.

De Telegraaf-journalisten zijn niet aangehouden. Het Openbaar Ministerie in Breda leidt het onderzoek. Volgens een woordvoerder is het nog niet duidelijk wanneer de beslissing valt of het tweetal strafrechtelijk wordt vervolgd.

De Telegraaf schreef in januari dat geheime informatie van de inlichtingendienst AIVD circuleert in criminele kringen. Het ging om verslagen van AIVD-onderzoek naar Mink K., die hij zelf in bezit had gekregen. Het dagblad publiceerde delen uit deze dossiers.

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) kenschetst de hele gang van zaken als "uiterst kwalijk". Algemeen secretaris Thomas Bruning: "Wij vinden het echt heel zorgelijk dat mensen wier beroep het is om misstanden aan de kaak te stellen, op deze wijze worden aangepakt. Dit is het zoveelste incident, waarmee de relatie tussen de Nederlandse justitie en de media verder onder druk komt te staan".

Bruning heeft De Telegraaf juridische ondersteuning aangeboden en wil spoedig met procureur-generaal Brouwer om de tafel zitten.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief