Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Endstra-tapes bruikbaar bewijs

11 mei 06

De zogeheten achterbankgesprekken van de vermoorde Willem Endstra moeten in het proces tegen topcrimineel Willem Holleeder gezien worden als bruikbaar bewijs.


Dat heeft officier van justitie Koos Plooy tijdens de pro-formazitting op Schiphol-Oost betoogd. Niet lang voor zijn dood in mei 2004 voerde Endstra gesprekken met de Criminele Inlichtingen Eenheid over de praktijken van Holleeder. Daarin verklaarde hij dat hij vanaf 2002 door Holleeder werd afgeperst.

Holleeder zou de vastgoedhandelaar daarbij ook hebben mishandeld. Endstra was zo bang voor Holleeder dat de gesprekken plaatshadden op de achterbak van een gepantserde auto. Uiteindelijk zou hij geen aangifte hebben durven doen, omdat de politie hem zijns inziens te weinig bescherming kon geven.

De opgenomen gesprekken, de Endstra-tapes, vormen een belangrijke bewijslast in het proces tegen Holleeder. Deze week werd bekend dat Endstra ook gesprekken had met de Rijksrecherche en met officier van justitie Koos Plooy.

De 47-jarige Holleeder staat terecht omdat hij aan het hoofd van een afpersingsorganisatie zou staan. Formeel wordt hij verdacht van afpersing, witwassen van de opbrengst en bedreiging. In de tenlastelegging is ook de verdenking "misdrijven tegen het leven" opgenomen.

Willem Endstra, die in mei 2004 vlakbij zijn kantoor aan de Apollolaan in Amsterdam werd doodgeschoten, zou één van Holleeders slachtoffers van afpersing zijn geweest. Net als vastgoedhandelaar Cees Houtman, die in november 2005 werd geliquideerd.

Heineken-ontvoerder Holleeder werd eind januari opgepakt met dertien anderen. Zes van hen staan vandaag eveneens voor de rechter. Een zevende verdachte, Servet Y., is sinds maart voortvluchtig. Hij ging ervandoor tijdens een verlof om de begrafenis van zijn vader in Turkije bij te wonen.

De zitting wordt uit veiligheidsoverwegingen gehouden in de rechtszaal op Schiphol-Oost, een nevenvesting van de rechtbank in Haarlem. Normaal gesproken worden dit soort zaken gehouden in de streng beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp, maar daar wordt nu het hoger beroep tegen de veertien Limburgse Hells Angels gehouden. Holleeder is zelf aanwezig bij de pro-formazitting. Hij werd vanuit de gevangenis in Vught met de auto naar Schiphol gebracht.

(Bron: NOS)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief