Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Holleeder herkent zich niet in verhaal OM

11 mei 06

En daar was hij dan, de meest beruchte crimineel van Nederland, Willem Holleeder. Sterk vermagerd en gekleed in een zwarte bandplooibroek met een wit-bruin geblokt overhemd betrad hij donderdag de rechtbank op Schiphol-Oost. Samen met medeverdachten Paja M. en Senol T. zat hij achter een tafel.

Justitie beschouwt hen als de leidinggevenden van een criminele organisatie.

"Maestro", zo begroette de 47-jarige Holleeder, bijgenaamd De Neus, zijn advocaat Bram Moszkowicz. Tijdens het uitgebreide verhaal van de officieren van justitie Fred Teeven en Koos Plooy boog Holleeder vaak naar achteren om met Moszkowicz te overleggen. Ook bij het lezen van stukken uit zijn dossier had hij de hulp van zijn raadsman nodig, die hem zijn leesbril uitleende.

Het verhaal van de officieren ontlokte Holleeder veelvuldig een opmerking of een lach. Als Plooy vertelt dat een voormalige levenspartner van Endstra zelf contant geld aan Holleeder heeft betaald, bedragen van 120.000 en 50.000 euro, vraagt Holleeder aan zijn raadsman wie die vrouw is en schudt lachend zijn hoofd.

Later haalt Plooy de broer van de doodgeschoten vastgoedhandelaar Willem Endstra aan, die heeft verklaard dat er een verwijdering is ontstaan tussen Holleeder en Endstra als blijkt dat Holleeder zelf in onroerend goed wil. Endstra vond dat dat niet kon. Daarna vertelde Plooy dat de broer van Endstra Holleeder "een fiets heeft zien dubbelvouwen", die voor het kantoor van de vastgoedmagnaat stond. "Dat kan ik echt niet", zo maakte Holleeder zijn advocaat lachend duidelijk.

Ook Paja M. en Senol T. hadden soms iets op het verhaal van het Openbaar Ministerie aan te merken. De overige drie, Marcel K., Ozan T. en Rene van D.hielden zich stil.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief