Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Moszkowicz haalt uit naar CIE-rechercheurs

11 mei 06

Bram Moszkowicz, advocaat van Willem Holleeder, trok donderdag in de rechtbank fel van leer tegen de rechercheurs van de Criminele Inlichtingen Dienst (CIE) van de Amsterdamse politie die vijftien gesprekken met de doodgeschoten vastgoedhandelaar Willem Endstra hebben gevoerd.

Hij sprak van een "gefrustreerde, gebonneerde CIE-vlek". Volgens de raadsman hadden de drie mannen met wie Endstra deze gesprekken in 2003 heeft gevoerd het gemunt op Holleeder. Zo blijkt uit de opmerkingen die in de verbalen zijn weergegeven onder meer dat ze Holleeder voor laffe hond uitmaakten. "Bedient het Openbaar Ministerie zich van dit soort allooi", vroeg Moszkowicz zich af. Hij begrijpt ook niet dat justitie weinig heeft gedaan met de informatie die Endstra verschafte.

Hij wil de drie rechercheurs horen en ze alle vragen kunnen stellen. Normaliter zouden CIE-rechercheurs dat niet hoeven, om hun informant te beschermen. Dat gaat in dit geval niet op. Moszkowicz wil dat de rechtbank beslist dat hij de drie in alle openheid kan horen.

Verder is hij van mening dat de CIE-gesprekken met Endstra en de verbalen die daarvan zijn opgemaakt, niet kunnen dienen als bewijs. Hij haalde daarbij een brief aan van het college van procureurs-generaal in 2004 aan minister Piet Hein Donner van Justitie, waarin het schrijft dat CIE-informatie niet als zelfstandig bewijs kan dienen, maar alleen als "sturingsinformatie".

Moszkowicz zei overigens alle opgenomen gesprekken nog integraal te willen uitluisteren. Dat wordt nog lastig, nu is gebleken dat één band is zoekgeraakt. "Er is slordig omgesprongen met het materiaal. Dat zegt ook wel iets over het belang dat er aan werd gehecht", aldus de advocaat.

Hij wees er verder op dat Holleeder, na veroordeeld te zijn voor de ontvoering van Freddy Heineken in 1983, geen strafbare feiten meer heeft gepleegd. "De reputatie die mijn cliënt heeft, is overtrokken." Holleeder verblijft momenteel in een speciale afdeling van de gevangenis in Vught, waar een EBI-regime geldt. De EBI is de meest beveiligde inrichting in Nederland. Moszkowicz heeft geen idee waarom, omdat zijn cliënt niet vluchtgevaarlijk is.

De zitting zal donderdag naar verwachting tot in de avond duren. De rechtbank geeft daarom vrijdag antwoord op alle gedane verzoeken.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief