Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Schutter Antwerpen mikte bewust op allochtonen

12 mei 06

De 18-jarige skinhead die donderdag in Antwerpen een zwarte vrouw en een blank kindje doodschoot en een Turkse vrouw verwondde, heeft in zijn eerste verhoor toegegeven dat hij doelbewust op allochtonen mikte.


De reden van zijn daad ligt in gebeurtenissen uit zijn jeugd. Wat die feiten zijn, wilde een Belgische justitiewoordvoerster vrijdag niet zeggen. De dader heeft nog niet duidelijk gezegd of hij spijt heeft van zijn dubbele moord.

De schietende scholier zou nog meer slachtoffers hebben gemaakt als de politie hem niet had neergeschoten, aldus justitie. Hij had nog twee kogels in zijn geweer en tien in zijn jaszak. Voor mogelijke zelfmoord bestaan volgens justitie geen aanwijzingen.

De jongeman heeft zijn plannen niet lang tevoren beraamd. Hij was donderdagochtend weggestuurd van een internaat in Roeselare, nadat hij was betrapt op roken. Hij kocht legaal een geweer en ging binnen een uur schieten op buitenlanders. De dood van het blanke kind van twee jaar is volgens de woordvoerster een kwestie van "helaas op de verkeerde plaats op de verkeerde tijd aanwezig zijn".

De schutter heeft extreemrechtse sympathieën. Het is nog onduidelijk of hij lid was van een extreemrechtse partij of organisatie. Hij is een neef van het Belgische Kamerlid Frieda Van Themsche van de extreemrechtse partij Vlaams Belang. "Uit een eerste verhoor van zijn omgeving en de familie komt echter niet naar voren dat hij is opgevoed in een racistisch of gewelddadig milieu", stelde de zegsvrouw.

De reacties op de racistische moord komen langzaam op gang. Rond het middaguur liepen circa driehonderd personen mee in een stille mars. Voorop liepen familieleden van de omgekomen Malinese vrouw, die als au-pair werkte.

De Belgische premier Guy Verhofstadt vroeg het parlement vrijdagochtend om haast te maken met een aanscherping van de regels voor wapenverkoop. Een adviseur van Verhofstadt stelde de partij Vlaams Belang moreel verantwoordelijk voor de racistische moord.

Vlaams Belang-voorzitter Frank Vanhecke reageert afwijzend. Hij spreekt over "misprijzen voor een democratische partij als het Vlaams Belang die bepaalde zaken aan de kaak wil stellen". De partij neemt uitdrukkelijk afstand van de moorden.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief