Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Hirsi Ali weg uit Kamer en uit Nederland

15 mei 06

VVD-Tweede Kamerlid Ayaan Hirsi Ali vertrekt uit de Tweede Kamer en uit Nederland.

Vanaf september gaat ze aan de slag in Washington bij het American Enterprise Institute (AEI), een conservatieve denktank met connecties met de regering van de Amerikaanse president George Bush. Haar vertrek leidde maandag direct al tot wisselende reacties.

Al langer was Hirsi Ali bezig met een mogelijke toekomst in de Verenigde Staten. Een uitspraak van het Haagse gerechtshof eind april heeft haar vertrek mogelijk bespoedigd. Dat bepaalde na klachten van omwonenden dat Hirsi Ali haar zwaar beveiligde woning in Den Haag uiterlijk 27 augustus moet verlaten. De buren van het bedreigde Kamerlid vreesden voor hun eigen veiligheid.

De afgelopen dagen kwam de van oorsprong Somalische Hirsi Ali in opspraak, omdat zij mogelijk meer leugens heeft verteld bij haar asielaanvraag dan ze eerder al had toegegeven. Zij kreeg in 1992 een asielstatus en werd in 1997 genaturaliseerd. Mensen kunnen hun Nederlanderschap alsnog verliezen als later blijkt dat zij hebben gelogen over bepaalde kwesties.

Hoewel minister Rita Verdonk (Vreemdelingenzaken) aanvankelijk aangaf dat Hirsi Ali niets te vrezen had, wordt er onder druk van vragen uit de Tweede Kamer toch opnieuw gekeken naar aspecten van haar verleden.

Dinsdag licht Hirsi Ali haar vertrek toe tijdens een persconferentie in Den Haag. Haar uitgelekte toekomstplannen leidden maandag tot wisselende reacties. VVD-coryfee Hans Wiegel zei het vertrek "geen verlies voor de VVD" te vinden. Hirsi Ali is een "dappere vrouw", maar ze heeft volgens Wiegel standpunten ingenomen die polariserend zijn.

Wiegel noemde als voorbeeld haar opvattingen over de vrijheid van onderwijs en minderheden. "Ik was het met die lijn niet eens", zei Wiegel. Hij denkt niet dat we nog veel van Hirsi Ali zullen horen als ze eenmaal in de Verenigde Staten werkt. "Dat vind ik niet zo erg", erkende Wiegel.

Teleurstelling was er wel bij voormalig VVD-fractievoorzitter Jozias van Aartsen. Hij noemde het vertrek "pijnlijk voor de Nederlandse samenleving en politiek". "Nederland klaagt altijd over grijze parlementariërs, die niet voor hun mening uit durven komen. Hier heb je iemand die dat doet en deed, en daar kunnen we dan kennelijk ook weer heel moeilijk tegen", aldus Van Aartsen.

Blijdschap was er bij het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO). Met haar felle aanvallen op de islam heeft Hirsi Ali "heel wat schade aangericht", zei secretaris Nasr Joemman.

Al voor haar entree in het parlement kreeg Hirsi Ali bedreigingen aan haar adres. Als medewerkster van de Wiardi Beckman Stichting, het wetenschappelijk bureau van de PvdA, had ze zich op televisie kritisch uitgelaten over de islam en de emancipatie van moslimvrouwen. Vanaf januari 2003 zette ze haar strijd tegen de onderdrukking van moslimvrouwen door vanuit de Tweede Kamer. Kort daarvoor was ze op initiatief van VVD-coryfee en huidig eurocommissaris Neelie Kroes overgestapt naar de VVD.

Het aantal dreigementen aan haar adres nam snel toe waardoor ze tot op de dag van vandaag onder zware persoonlijke beveiliging haar werk moet doen. Na de moord op regisseur Theo van Gogh, met wie ze de omstreden film Submission maakte, moest Hirsi Ali zelfs langdurig onderduiken. In januari 2005 keerde ze terug in de Kamer, waarna ze haar felle strijd tegen de islam doorzette. Haar missie bracht haar vervolgens over de hele wereld. Het Amerikaanse blad Time schaarde haar in 2005 bij de honderd meest invloedrijke personen ter wereld.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief