Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Hirsi Ali niet op haar plek bij AEI'

15 mei 06

Onderzoeker Peter van Ham van Instituut Clingendael verwacht dat Ayaan Hirsi Ali niet op haar plek zal zijn in het American Enterprise Institute (AEI).

"Je zou Geert Wilders daar eerder verwachten dan Hirsi Ali", zei de onderzoeker maandag naar aanleiding van het aanstaande vertrek van de politica naar Verenigde Staten.

Volgens Van Ham is het AEI een zeer conservatief instituut, dat floreert sinds president George Bush aan het hoofd van de Verenigde Staten staat. "Het is bepaald geen liberaal bolwerk", concludeert Van Ham. Hij verwacht dat Hirsi Ali daar niet aan hoeft te komen met onderwerpen als euthanasie, homoseksualiteit en abortus.

Van Ham: "De mensen die er werken, hebben veelal een zeer gekleurd religieus wereldbeeld. Ik denk dat Hirsi Ali daar volstrekt claustrofobisch wordt." Toch begrijpt hij wel dat de politica naar Amerika vertrekt. "Ze is hier een hele grote vis in een erg kleine vijver. Daar is ze een kleine vis in een zeer grote vijver. Je moet daar heel wat doen om zoveel kritiek te krijgen als hier in Nederland", aldus Van Ham. "Ze zal het wel zat zijn om constant het pispaaltje te zijn."

Amerika-commentator Willem Post spreekt van een "ruk naar rechts" voor Hirsi Ali. "Het AEI vindt zichzelf middenin het politieke spectrum staan, in werkelijkheid is het toch behoorlijk conservatief." Het is hem ook onduidelijk wat de politica bij het instituut moet gaan doen. "Dit instituut is goed in buitenlandse en veiligheidspolitiek. Ik vraag me af wat zij daaraan kan bijdragen."

Het is volgens Post nog maar de vraag of Hirsi Ali vindt wat ze zoekt in de VS. "Misschien droomt ze van een soort 'melting pot', maar die bestaat eigenlijk niet. Amerikaan zijn is belangrijk, maar je eigen afkomst ook." Post denkt dat Hirsi Ali te maken gaat krijgen met een discussie die lang niet zo onder druk staat als in Nederland. "Zo is het in Amerika bijvoorbeeld helemaal geen probleem als iemand een hoofddoek draagt, dat moet je namelijk zelf weten."

Ook ligt de nadruk in de Verenigde Staten volgens Post veel meer op de rechten van allochtonen dan op de plichten. "En daar legt Hirsi Ali wel veel meer de nadruk op", aldus Post. Het is volgens hem verstandig als Hirsi Ali eerst eens de multiculturele Amerikaanse samenleving induikt. Hij stelt een paar ritjes in de New Yorkse metro voor en een avondje stappen in Adams Morgan, een gekleurde wijk in Washington.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief