Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Wiegel: vertrek Hirsi Ali geen verlies voor VVD

15 mei 06

Het aanstaande vertrek van Ayaan Hirsi Ali uit de Tweede Kamer is "geen verlies voor de VVD" en ook niet voor het parlement. Dat zei VVD-coryfee Wiegel maandag in het radioprogramma 1opdeMiddag.

Hirsi Ali is een "dappere vrouw", maar ze heeft volgens hem standpunten ingenomen die polariserend zijn.

Wiegel noemde als voorbeeld haar opvattingen over de vrijheid van onderwijs en minderheden. "Ik was het met die lijn niet eens", zei Wiegel. Hij denkt niet dat we nog veel van Hirsi Ali zullen horen als ze eenmaal in de Verenigde Staten werkt. "Dat vind ik niet zo erg", erkende Wiegel, die haar wel feliciteerde met haar 'nieuwe job'.

Wiegel en Hirsi Ali kregen vorig jaar november openlijk ruzie over artikel 23 van de Grondwet (vrijheid van onderwijs) en de toon in het integratiedebat. Hirsi Ali wil dat wetsartikel afschaffen, maar volgens Wiegel hoort het bij het liberale gedachtegoed.

Hirsi Ali omschreef Wiegel als "reactionair conservatief". Wiegel vond onder meer dat Hirsi Ali te veel polariseert in het integratiedebat en dat ze haar eigenlijke werk in de Kamer verwaarloost. Toenmalig VVD-aanvoerder Van Aartsen moest eraan te pas komen om de ruzie te sussen.

Wiegel vindt het verder terecht en verstandig dat minister Rita Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie) een onderzoek is begonnen naar de naturalisatie van Hirsi Ali, die destijds heeft gelogen om een verblijfsvergunning in Nederland te krijgen. Wiegel zei zich te kunnen voorstellen dat het onderzoek wordt voortgezet.

Nederland moet volgens hem één lijn trekken voor iedereen die hier komt en niet de waarheid spreekt. "Gelijke monniken, gelijke kappen", zei Wiegel.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief