Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

American Enterprise is invloedrijke denktank

15 mei 06

Het American Enterprise Institute for Public Policy Research (AEI), waar Ayaan Hirsi Ali gaat werken, is een onafhankelijke denktank zonder winstoogmerk.

Het in Washington gevestigde instituut bestaat sinds 1943 en doet onder meer onderzoek naar politiek, economie en maatschappelijk welzijn.

Het AEI, dat 175 medewerkers telt, presenteert zichzelf in het midden van het politieke spectrum, maar is volgens deskundigen in werkelijkheid behoorlijk conservatief. De experts stellen ook dat het gaat om een gerenommeerd instituut dat veel invloed heeft op de politiek in de Verenigde Staten.

De Amerikaanse president George Bush heeft zich omringd met (oud-)medewerkers van het instituut. Onder anderen John Bolton, de Amerikaanse gezant bij de Verenigde Naties en Lynne Cheney, de vrouw van vice-president Dick Cheney, hebben banden met het AEI. Ook oud-onderminister van Defensie Richard Perle en David Frum, schrijver van toespraken voor Bush, zijn bij de organisatie betrokken.

Het instituut staat onder leiding van Christopher DeMuth. Hij is sinds 1986 president van de organisatie. Op de website van de AEI is te lezen dat het instituut zich tot doel heeft gesteld de Amerikaanse vrijheden en het democratisch kapitalisme te verdedigen en te verbeteren. Het gaat dan onder meer om persoonlijke vrijheid en verantwoordelijkheid, politieke aansprakelijkheid, vrijheid van meningsuiting en een waakzame en effectieve defensie en buitenlands beleid.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief