Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Hirsi Ali wil Nederlanderschap niet kwijt

16 mei 06

Ayaan Hirsi Ali vindt het idee dat ze haar Nederlanderschap kwijtraakt ondraaglijk. "Ik kan niet omgaan met het idee dat ik mijn Nederlandse identiteit verlies", vertelde ze een verslaggeefster van de New York Times dinsdag.

Minister Rita Verdonk (Vreemdelingenzaken) liet maandag de Tweede Kamer weten dat Hirsi Ali mogelijk nooit het Nederlanderschap heeft verkregen.

Volgens ingewijden legt de van oorsprong Somalische politica dinsdag haar Kamerlidmaatschap neer. Hiertoe is maandagavond besloten tijdens een spoedoverleg tussen haar en de VVD-top. Maandag werd bekend dat ze vertrekt uit Nederland. Vanaf september gaat ze aan de slag bij het American Enterprise Institute (AEI) in Washington, een conservatieve denktank met connecties met de regering van de Amerikaanse president George Bush.

Hirsi Ali kwam in opspraak na een uitzending van Zembla, waarin werd beweerd dat zij mogelijk meer leugens heeft verteld bij haar asielaanvraag dan ze eerder al had toegegeven. Kamerlid Hilbrand Nawijn stelde vragen, waarna Verdonk een onderzoek instelde. Vrijdag zei Verdonk nog dat Hirsi Ali niets te vrezen had. Volgens Hirsi Ali zijn de beweringen van Zembla "roddels", zo zei ze in NOVA.

In antwoord op de vragen van Nawijn schrijft Verdonk dat "vooralsnog moet worden aangenomen dat zij geacht wordt het Nederlanderschap niet te hebben verkregen". Feitelijk komt het erop neer dat de politica onder haar eigenlijke naam, nooit het Nederlandse paspoort heeft gekregen, omdat zij bij haar naturalisatie in 1997 andere personalia heeft opgegeven.

Hirsi Ali heeft al jaren geleden toegegeven dat zij bij aankomst in Nederland niet eerlijk is geweest. In de New York Times zegt ze dat te hebben gedaan "voor het geval mijn vader of mijn broer of mijn echtgenoot met kwade bedoelingen naar mij op zoek zou zijn". Nu wordt zij er naar eigen zeggen "uitgepikt wegens liegen, maar ik heb dit al jaren toegegeven".

Uit twee opiniepeilingen bleek maandag dat meer dan de helft tot twee derde van de Nederlanders het haar kwalijk neemt dat ze heeft gelogen. De meeste Nederlanders vinden dat Hirsi Ali haar Kamerlidmaatschap toch al had moeten opgeven, als de beweringen van Zembla hout bleken te snijden.

Het spoedige vertrek van het Kamerlid naar de Verenigde Staten hangt mogelijk samen met een uitspraak van het Haagse gerechtshof eind april. Dat bepaalde na klachten van omwonenden dat Hirsi Ali haar zwaar beveiligde woning in Den Haag uiterlijk 27 augustus moet verlaten. De buren van het bedreigde Kamerlid vreesden voor hun veiligheid.

Ze zei op 6 mei tegen NOVA dat ze zich door de rechterlijke uitspraak en "door het politiek correcte schrikbewind" uit Nederland weggejaagd voelt.


 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief