Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Hirsi Ali weg uit Tweede Kamer

16 mei 06

Ayaan Hirsi Ali heeft per direct haar lidmaatschap van de Tweede Kamer neergelegd. Zij liet dat - duidelijk geŽmotioneerd - op een persconferentie weten. "Verdrietig en opgelucht zal ik opnieuw mijn koffers pakken."

Het "harde oordeel" van minister Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie over haar Nederlanderschap heeft de doorslag gegeven. Volgens haar is het daardoor onmogelijk om haar werk als volksvertegenwoordiger nog langer uit te voeren.

Het VVD-Kamerlid heeft bij haar asielaanvraag een valse achternaam en geboortedatum opgegeven, waardoor de Nederlandse nationaliteit juridisch gezien aan een niet bestaand persoon is gegeven.

Verdonk schreef gisteren in een brief aan de Tweede Kamer dat Hirsi Ali daarom "geacht wordt het Nederlanderschap niet te hebben verkregen".

Op haar persconferentie zei Hirsi Ali: "Hoe vaak geven mensen op de vlucht uit angst een andere naam op? Het afnemen van de nationaliteit is in mijn visie in alle gevallen een buitenproportionele sanctie."

Zij gaat in beroep tegen het besluit van Verdonk. Ze heeft al een advocaat in de arm genomen. Op zijn verzoek ging ze niet in op juridische vragen van journalisten over haar naturalisatie.

Vice-premier Zalm, die Hirsi Ali in 2003 naar de VVD haalde, is verbaasd over de snelheid waarmee zijn partijgenoot minister Verdonk gereageerd heeft op vragen rond de naturalisatie. "Die snelheid zijn we van de Integratie- en Naturalisatiedienst (IND) niet gewend."

Hij wees erop dat er drie jaar geen haan heeft gekraaid naar het Nederlanderschap van Hirsi Ali, terwijl zij nooit een geheim heeft gemaakt van haar leugens om bestwil. De VVD-top was hiervan ook op de hoogte.

Volgens VVD-fractievoorzitter Van Beek wil de Tweede-Kamerfractie dat Hirsi Ali Nederlandse blijft. Hij meldde dat de fractie aangeslagen, kwaad en verdrietig is en als één man achter haar staat.

De persconferentie van Hirsi Ali stond al gepland. Zij zou gaan melden dat zij haar Kamerlidmaatschap op 1 september verruilt voor een baan in de Verenigde Staten, bij de conservatieve denktank American Enterprise Institute (AEI).

Maar door de brief van Verdonk is de situatie drastisch veranderd. Wie geen Nederlander is, kan geen lid zijn van de Tweede Kamer.

De kwestie-Hirsi Ali leidt tot rumoer binnen de VVD. VVD-Kamerlid De Vries is razend op Verdonk. Zij vindt dat de minister Hirsi Ali opjaagt als aangeschoten wild. "Als er maar iets met Ayaan Hirsi Ali gebeurt, dan zijn er mensen binnen de VVD die bloed aan hun handen hebben."

VVD-Kamerlid Aptroot vindt die opmerking schandalig. "Wat minister Verdonk doet, is de wet handhaven en ze maakt terecht voor een politicus geen uitzondering."

(Bron: NOS)


 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief