Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Ellian overweegt aangifte tegen Verdonk en Nawijn

16 mei 06

Rechtsfilosoof Afshin Ellian overweegt aangifte te doen tegen minister Verdonk (Vreemdelingenzaken), Hilbrand Nawijn (voormalig minister Vreemdelingenzaken), en andere politici, omdat zij wisten dat Ayaan Hirsi Ali tijdens haar naturalisatie in de jaren '90 niet de waarheid gesproken heeft.


Dat liet Ellian dinsdag weten. Op het moment is er nog geen sprake van een aangifte, maar die "intentie zou in de loop van de dag kunnen ontstaan", aldus Ellian. Volgens hem hebben de bewindslieden opzettelijk nagelaten uitvoering te geven aan bepalingen in de grondwet, door Hirsi Ali in de Tweede Kamer plaats te laten nemen.

In overleg met advocaat Gerard Spong komt Ellian tot de conclusie dat de bewindslieden strafbaar zijn. In tegenstelling tot Hirsi Ali, aldus Ellian. "De mogelijke misdrijven die zij heeft gepleegd, zoals fraude en valsheid in geschrifte, zijn in beginsel verjaard. De misdrijven van Verdonk, Nawijn en andere politici echter niet."

Nawijn stelde eerder niet te hebben geweten dat Hirsi Ali niet de waarheid sprak. Hij zei dat hij zou hebben opgetreden als hij het wel geweten had. Verdonk wilde maandag niet ingaan op het verwijt dat de VVD van de leugens heeft geweten. Dat is aan de VVD, aldus Verdonk.

Ellian was verder niet te spreken over het onderzoek waarop Verdonks mening is gebaseerd dat Hirsi Ali eigenlijk het Nederlanderschap niet mag bezitten. "Hoe kan dat nu binnen 24 uur zorgvuldig onderzocht zijn", vraagt hij zich af. Ellian noemt het "uniek in de Nederlandse geschiedenis dat een Kamerlid op deze wijze door een minister de politiek uit wordt gezet". "

Volgens hem dreigt een parlementaire crisis. Volgens advocaat Spong heeft minister Verdonk "in beginsel" een ambtsmisdrijf gepleegd door nu pas stappen te ondernemen tegen Hirsi Ali. "Voor zo'n misdrijf kon je vroeger verbannen worden naar Texel of Vlieland, maar dat is in 1886 afgeschaft. Tegenwoordig staat er maximaal drie jaar gevangenisstraf op."

Spong wijst erop dat minister Donner van Justitie ook zelfstandig kan besluiten dat zijn collega-minister vervolgd moet worden. ,,Dat geeft natuurlijk grote politieke heibel. Het zou overigens niet de eerste keer zijn in de parlementaire geschiedenis. In 1880 pakte de toenmalige minister van Justitie op die manier de minister van financiën aan."

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief