Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Balkenende ook verrast door optreden Verdonk

16 mei 06

Ook premier Jan Peter Balkenende is "verrast" door de snelheid waarmee VVD-minister Rita Verdonk (Vreemdenlingenzaken) aangekondigd heeft dat VVD-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali nooit de Nederlandse nationaliteit heeft gehad.


Hij wees er dinsdag op dat wetten en regels zorgvuldig moeten worden uitgevoerd en dat Verdonk aan de Tweede Kamer moet uitleggen of dat in deze zaak ook gebeurd is. "Ik wist waar Verdonk mee bezig was, maar dit was erg snel."

Balkenende riep eerder op de dag Verdonk bij zich op het Torentje om over de kwestie te praten. De premier heeft begrip voor het "stukje emotie" dat VVD-vicepremier Zalm dinsdag ten toon spreidde over zijn partijgenote Verdonk. "Zalm sprak als VVD'er die Hirsi Ali gevraagd heeft als Kamerlid. Ik kan me voorstellen dat hij geraakt is door wat zich heeft afgespeeld."

Of het beëindigen van het Nederlanderschap van Hirsi Ali definitief is, moet nog blijken in het vervolg van de procedure, aldus Balkenende. Maar ook als ze de Nederlandse nationaliteit verliest, hoeft ze niet uit Nederland te vertrekken, zei hij. "Ze heeft dan een andere status." Balkenende onderstreepte dat het kabinet Hirsi Ali "niet in de steek laat". Zo zal haar persoonsbeveiliging gehandhaafd blijven.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief