Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Kamer plaatst minister op afstand bij tbs-verlof'

16 mei 06

De Tweede Kamer kan de minister van Justitie niet meer op het matje roepen over een ontsnapte tbs'er, als zij de bevoegdheid over individuele verloven uit zijn handen neemt.


Dat zei minister Piet Hein Donner (Justitie) dinsdag in een reactie op het rapport van de Tweede Kamercommissie over het stelsel van ter beschikkingstelling (tbs). Volgens Donner plaatst de commissie de minister meer op een afstand.

Nu neemt de minister nog het besluit over het verlof van de individuele tbs'er. De Kamercommissie pleit ervoor om die bevoegdheid onder te brengen bij een onafhankelijke forensisch psychiatrische dienst. Volgens Donner zou zijn werk daar een stuk makkelijker van worden. Hij is bereid daar met de Kamer over te praten. Het lijkt hem wijzer om de minister dan een besluit te laten nemen op basis van het oordeel van die dienst. Dan kan de Kamer hem blijven ondervragen als er een zaak aan de orde is zoals die van de ontsnapte tbs'er Willem S.

Donner zei verder blij te zijn met het rapport van de Tweede Kamercommissie. Hij ziet het als een ondersteuning van zijn eigen beleid. "De commissie stelt in essentie dat we het huidige systeem moeten handhaven", zei de minister. Volgens hem zijn de belangrijkste voorstellen van de commissie in lijn met zijn eigen plannen.

Zo staat hij achter het voorstel om betere aansluiting te zoeken met psychiatrische ziekenhuizen, het verbeteren van de risicoanalyses en het instellen van verschillende vormen van plaatsen waar mensen langdurig opgesloten kunnen worden (long stay). Hij is ook bereid te praten over het voorstel om tbs'ers na hun behandeling negen in plaats van drie jaar in de gaten te houden.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief