Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Open brief: 'wij schamen ons voor ons land'

16 mei 06

Rene Cuperus van de Wiardi Beckman Stichting en Erik van Bruggen, directeur van het campagnebureau BKB zijn de initiatiefnemers van onderstaande open brief.


Wij schamen ons voor ons land! Ayaan Hirsi Ali verliest haar Nederlanderschap en wordt wellicht stateloos. Je moet maar durven. Je moet maar durven om de Number One Target van de radicaal-islamitische terroristen in eigen land - de brief van Mohammed B. was geadresseerd aan Ayaan - als ongewenst persoon te behandelen en zo n beetje het land uit te zetten.

Je moet maar durven om die volksvertegenwoordiger die door permanente bedreiging de mond wordt gesnoerd, het symbool van geïntimideerde vrijheid van meningsuiting, met hyperformalistische juristerij te vervolgen. Je moet maar durven om in een liberaalprogressief land als Nederland een moedig voorvechtster van vrouwen- en homo-emancipatie als opgejaagd wild te behandelen.

Je moet maar durven om in het complexe en vaak tragische verhaal achter veelvoorkomend asielmisbruik niet in te zoomen op de soms uiterst misdadige gevallen die Nederland binnenkomen (van Afghaanse beulen tot Liberiaanse kindmoordenaars), maar in plaats daarvan op die Nederlandse asielzoeker die internationaal wordt geprezen om haar bijdragen aan het mondiale debat over religie en politiek.

Je moet maar durven om uit politiek opportunisme te profiteren van de leugens van een heldin. Je moet maar durven om een echte Hollandse Held, waar we er al zo weinig van hebben, willens en wetens uit huis en land te verjagen. Nederland is als het even kan gediend bij minder polarisatie, maar het verbannen van Ayaan is polarisatie ten top.

Nederland moet geen laf land worden, met laffe mensen die na het verwijderen van Hirsi Ali weer fijn hun oogjes toe kunnen doen. Dat mag niet gebeuren. Ayaan verdient het ereburgerschap van Nederland. Beatrix, aan het werk!

Ondertekend door: Hans Teeuwen, cabaretier Yvon Jaspers, presentator Eddy Terstal, filmmaker Sophie Hilbrand, presentator Henk Spaan, columnist, programmamaker Jort Kelder, hoofdredacteur Quote Claudia de Breij, cabaretière Diederik Ebbinge, cabaretier Hadewych Minis, actrice Yoeri Albrecht, journalist Elsie de Brauw, actrice, Lennart Booij programmamaker Nadja Hupscher, actrice Martin Mevius, historicus Edith Hooge, lector Hogeschool Breda Michiel Hulshof, journalist Heleen Terwijn, directeur IMC weekendschool Alex Klusman, directeur BKB Natasja van den Berg, publicist Hans Anker, politiek adviseur Rene Cuperus, Wiardi Beckman Stichting, Erik van Bruggen, directeur BKB

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief