Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Hirsi Ali nog weken Nederlandse

16 mei 06

VVD'er Ayaan Hirsi Ali behoudt de komende weken nog gewoon de aan haar verstrekte Nederlandse nationaliteit.


Ze heeft zes weken om bezwaar te maken tegen de "constatering" van minister Rita Verdonk (Vreemdelingenzaken) dat ze vanwege het opgeven van valse personalia nooit het Nederlanderschap had mogen krijgen. Gedurende de bezwaarprocedure verandert er nog niets aan het Nederlanderschap, benadrukte Verdonk dinsdag tijdens een spoeddebat over de naturalisatie van Hirsi Ali.

Als het verweer onvoldoende is, neemt Verdonk aan het einde van de procedure het Nederlanderschap in. Hirsi Ali besloot dinsdag zelf het Kamerlidmaatschap neer te leggen. Voor het Kamerlidmaatschap is de Nederlandse nationaliteit vereist.

Verdonk kreeg dinsdag veel kritiek op de snelheid waarmee ze naar buiten trad over de naturalisatie van Hirsi Ali. Zaterdag sprak ze voor het eerst over een onderzoek, maandagavond lichtte ze al de Kamer in over de resultaten. Kamerleden vonden dat Verdonk had kunnen wachten, onder meer om Hirsi Ali eerst te laten reageren op de problemen met de naturalisatie.

Verdonk vindt juist dat ze er goed aan doet zo snel mogelijk duidelijkheid te verschaffen wanneer er twijfels rond een parlementariër zijn gerezen.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief