Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Premier eist dat Verdonk motie uitvoert

18 mei 06

Premier Balkenende heeft van minister Verdonk van Vreemdelingenzaken geŽist dat zij nader onderzoek doet naar het Nederlanderschap van Ayaan Hirsi Ali.


Verdonk was naar het Torentje van de premier geroepen voor een topoverleg, waaraan ook de vice-premiers Zalm en Brinkhorst deelnamen.

Aanleiding was het optreden van Verdonk, gisteren op een VVD-bijeenkomst in Hardenberg. Daar zei zij opnieuw dat Ayaan Hirsi Ali geen recht heeft op het Nederlanderschap, hoewel de Tweede Kamer haar dinsdagnacht dwong om de zaak nog eens goed te onderzoeken.

Verdonk sprak voor een enthousiaste groep ondernemers: "Ik moet wetten en regels handhaven. Dat is moeilijk. Helemaal, als je iemand goed kent. Maar wetten gelden voor iedereen in gelijke mate", zei ze. Ze vertelde dat ze sinds het debat geen contact meer heeft gehad met Hirsi Ali, die haar lidmaatschap van de Tweede Kamer naar aanleiding van haar "harde oordeel" heeft opgezegd. "Maar ik zal haar binnenkort bellen. Gewoon, als Rita."

Verder meldde Verdonk dat ze nog altijd blij is dat ze zich kandidaat heeft gesteld voor het lijsttrekkerschap van de VVD. "Ik stond vanochtend op en ik dacht: ja, ik heb de juiste beslissing genomen."

Premier Balkenende liet weten dat hij erop zal toezien dat de minister de wens van de Kamer voor nader onderzoek zal uitvoeren.

Volgens de advocate Britta Böhler heeft Verdonk wel degelijk ruimte om Hirsi Ali de Nederlandse nationaliteit te laten behouden. "Zo zwart-wit als zij de situatie voorstelt, is het niet."

Columniste Ebru Umar zei in het tv-programma Netwerk dat Verdonk loog toen ze in de Tweede Kamer zei dat ze pas sinds de uitzending van Zembla van vorige week donderdag weet dat Hirsi Ali eigenlijk Hirsi Magan heet. Volgens Umar was zij daar vorig jaar al van op de hoogte. Toen bespraken zij en Verdonk een open brief waarin staat dat Hirsi Ali eigenlijk anders heet. In dat gesprek zou Verdonk Hirsi Ali hebben verdedigd.

In NOVA zei schrijver Leon de Winter, een vriend van Hirsi Ali, een dag eerder al dat Verdonk al voor donderdag op de hoogte was. Hij was er getuige van geweest dat Hirsi Ali aan Verdonk vertelde dat ze gelogen had.

(Bron: NOS)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief