Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Hirsi Ali meer dan welkom in de VS

18 mei 06

Ayaan Hirsi Ali is meer dan welkom in de Verenigde Staten, ongeacht welke status ze in Nederland heeft.


Dat viel donderdag op te maken uit de woorden van de Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken Robert Zoellick tijdens een persconferentie in Den Haag.

In antwoorden op persvragen roemde de bewindsman de politica. "We erkennen dat ze een erg moedige en imposante vrouw is en ze is welkom in de Verenigde Staten", aldus Zoellick. "Ze is een zeer belangrijk figuur waar we in Europa en de VS allemaal van kunnen leren", ging hij verder.

Welke status Hirsi Ali krijgt, is natuurlijk een zaak van de Nederlandse overheid, verklaarde de nummer twee van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Op de vraag of Hirsi Ali de VS hoe dan ook binnenkomt, ongeacht de uitkomst van de discussie in Nederland, verklaarde Zoellick: "Ze kan binnenkomen."

Op veiligheidsmaatregelen die getroffen moeten worden als Hirsi Ali naar Washington vertrekt, wenste Zoellick niet in te gaan. "Maar het is duidelijk dat er voor haar gezorgd moet worden".

De Amerikaanse bewindsman arriveerde woensdagavond in Nederland en reist donderdag nog verder naar Tunesië. In Den Haag heeft hij een onderhoud gehad met minister Ben Bot van Buitenlandse Zaken en Agnes van Ardenne van Ontwikkelingssamenwerking. Daarbij kwamen onder meer onderwerpen als Darfur en Afghanistan aan bod.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief