Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

VVD-leden mogen stem herzien

18 mei 06

Leden van de VVD die al schriftelijk hun stem hebben uitgebracht op een van de drie kandidaten om lijsttrekker te worden, mogen elektronisch opnieuw stemmen.

De reglementen voorzien in die mogelijkheid. Een woordvoerder van de VVD heeft dat donderdag gezegd.

Dit is zo geregeld om te voorkomen, dat mensen zowel elektronisch als schriftelijk stemmen. Wanneer dat toch gebeurt, telt de elektronische stem. In feite geeft dat spijtoptanten een tweede kans, geeft de woordvoerder toe. Hij onderstreept echter dat het niet de bedoeling is om leden uit te lokken van deze mogelijkheid gebruik te maken.

Tot dusver hebben ongeveer 9000 van de 40.000 leden hun stem schriftelijk uitgebracht. In totaal hebben circa 20.000 mensen gestemd.

Kandidaat Rita Verdonk kreeg deze week zware kritiek vanuit haar eigen partij, omdat ze als minister van Vreemdelingenzaken tot de conclusie was gekomen dat Ayaan Hirsi Ali, tot dinsdag VVD-Tweede Kamerlid, niet als Nederlander kan worden beschouwd. Enkele prominente VVD-ers zeiden toen blij te zijn, dat zij hun stem nog niet hadden uitgebracht. Belangrijkste rivaal van Verdonk is staatssecretaris Mark Rutte van Onderwijs.

Een woordvoerder van Verdonk spreekt over "manipulatie": "Wij eisen van het partijbestuur dat de eerst uitgebrachte stem gaat gelden. De bepaling was immers niet bedoeld om de stem te herzien."

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief