Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Balkenende verwijt Verdonk gebrek aan teamgeest

19 mei 06

Premier Jan Peter Balkenende vindt dat minister Rita Verdonk (Vreemdelingenzaken) begin deze week bij de kwestie-Hirsi Ali "onvoldoende als team" heeft geopereerd. Zij is daarover vrijdag stevig onderhouden in de ministerraad, zei de premier vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie. "Het team-aspect is nadrukkelijk aan de orde geweest".


Balkenende had de "indruk dat Verdonk de kritiek begreep". Maar het kabinet zal haar bij de uitvoering van de motie over het Nederlanderschap van voormalig Tweede Kamerlid Ayaan Hirsi Ali "in de gaten houden".

CDA-minister Aart Jan de Geus (Sociale Zaken) vindt dat de zaak "als je terugkijkt zorgvuldiger had gemoeten". Hij noemde de sfeer in het wekelijkse overleg van het kabinet kritisch. Volgens De Geus wordt de zorgvuldigheid bij het uitvoeren van de moties van de Tweede Kamer over de naturalisatie van Hirsi Ali nu "een paar graden" opgevoerd. D66-vicepremier Laurens Jan Brinkhorst sprak na afloop van een "pittig gesprek" waarbij goedeafspraken zijn gemaakt. "Ik heb van mijn hart geen moordkuilgemaakt", zei hij.

VVD-minister Verdonk had het over een "openhartig gesprek"waarbij ze op een aantal punten begrip heeft gekregen en op een aantal niet. Ze wilde niet ingaan op de uitspraken van De Geus. Verdonk zei het vertrouwen te voelen van haar collega's.Ook beloofde ze dat ze de moties over Hirsi Ali, die dinsdagopstapte als Kamerlid van de VVD, "voortvarend" zal uitvoeren.

Premier Jan Peter Balkenende had Verdonk donderdag op het torentjeontboden om daar samen met twee vicepremiers over de kwestie tespreken. Na afloop daarvan had Verdonk gezegd er alles aan te doenom te zorgen dat Hirsi Ali haar Nederlandse paspoort kan behouden. "We zullen samen optrekken in het vervolg. Ik ga de ruimtezoeken die er is", zei de bewindsvrouw na de ministerraad. Mochthet niet lukken om Hirsi Ali Nederlands staatsburger te laten blijven, dan zal Verdonk kijken naar de mogelijkheden voor een tweede naturalisatie.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief