Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Hirsi Ali houdt Nederlandse nationaliteit'

19 mei 06

Minister Rita Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie twijfelt er niet aan dat Hirsi Ali het Nederlanderschap weer verkrijgt. Dat zei ze tijdens het slotdebat met de andere kandidaten voor het VVD-lijsttrekkerschap, Mark Rutte en Jelleke Veenendaal,

"Ayaan zal uiteindelijk Nederlander worden", zei de minister vrijdagavond. Het is voor het eerst dat Verdonk zich zo duidelijk uitlaat over de kansen van Hirsi Ali om de Nederlandse nationaliteit te houden. Rutte wilde eerst helemaal niet op de Hirsi Ali-kwestie ingaan. "Er zit toch al spanning op deze lijsttrekkersverkiezingen. Dan kan zo'n ongelooflijk emotioneel onderwerp explosief worden".

Toen Rutte zich toch liet verleiden tot de uitspraak dat "er altijd ruimte zit in regels", werd hij door Verdonk afgekapt: "Mark, we maken dit geen onderwerp van debat", waarna ze de discussieleider vroeg om "een volgend onderwerp".

Aan het begin van het VVD-congres deed vice-premier Zalm een oproep tot eenheid. Volgens voorzitter Van Zanen bezit de partij genoeg veerkracht om de interne problemen te overwinnen.

Rutte en Verdonk onderstreepten het belang van eenheid in de partij. Rutte zei dat ze de taak hebben "de partij bij elkaar te houden". Volgens Verdonk moeten de VVD'ers "met zijn allen voor hetzelfde doel gaan: het liberale gedachtegoed". Rutte zei dat ze de taak hebben "de partij bij elkaar te houden".

De afgelopen dagen dreigde grote verdeeldheid in de VVD door de kwestie-Hirsi Ali en het conflict over de stemprocedure bij de lijsttrekkersverkiezingen.

Inhoudelijk leverde het debat weinig nieuws op. De kijkers van het tv-programma Netwerk, dat de discussie live uitzond, riepen Rutte uit tot winnaaar met 53 procent. Verdonk kreeg 40 procent van de kijkers achter zich. De derde kandidaat, Jelleke Veenendaal moest het met 7 procent doen.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief