Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Boetes en voorwaardelijke straffen voor Ahold-top

22 mei 06

De rechtbank in Amsterdam heeft oud-Ahold-topman Cees van der Hoeven en zijn financiŽle rechterhand Michiel Meurs maandag veroordeeld tot negen maanden voorwaardelijke gevangenisstraf en een boete van 225.000 euro voor hun rol in de boekhoudfraude bij het supermarktconcern.


Het Openbaar Ministerie had tegen hen twintig maanden cel geëist waarvan zes voorwaardelijk. Voormalig bestuurder Jan Andreae kreeg vier maanden voorwaardelijke gevangenisstraf en een boete van 120.000 euro opgelegd.

De rechtbank achtte Van der Hoeven en Meurs schuldig aan valsheid in geschrifte en misleiding van de accountant. Oud-commissaris Roland Fahlin is vrijgesproken. Volgens de rechtbank moet uit de straffen afkeuring blijken voor de frauduleuze handelingen door personen die in hoog aanzien staan.

Maar, stelde rechter Frans Bauduin, de verdachten hebben zich voornamelijk schuldig gemaakt aan valsheid in geschrifte en oplichting. De rechtbank wilde de boekhoudkundige kwesties nadrukkelijk niet kwalificeren als het "Ahold-schandaal". De rechter zei ook dat veel gemaakte vergelijking met de fraudeschandalen bij energieconcern Enron en zuivelconcern Parmalat in alle opzichten mank gaat. "Want er is bij Ahold geen sprake van een onjuiste voorstelling van de balans of de resultatenrekening naar Nederlands recht."

Het boekhoudschandaal bij Ahold kwam in 2003 aan het licht. Van der Hoeven was als bestuursvoorzitter verantwoordelijk voor de gang van zaken binnen het supermarktconcern. De topman heeft altijd ontkend betrokken te zijn geweest bij het manipuleren van de boeken. "Ik meen nog altijd dat we op geen enkele manier hebben bijgedragen aan welke frauduleuze handeling dan ook", zei Van der Hoeven na afloop van zitting.

Maar de rechter was hard in zijn oordeel over de verklaring van de topman dat hij de side letter nooit gelezen heeft. "Het is volstrekt ongeloofwaardig dat het, bij een grote partij als Ahold, is gegaan zoals verdachten beweren." Van der Hoeven gaat in hoger beroep tegen de uitspraak.

Het Openbaar Ministerie geeft hierover later uitsluitsel. Van der Hoeven en Meurs hebben door het ondertekenen van zogenoemde side letters valsheid in geschrifte gepleegd, concludeerde de rechtbank. In deze side letters ontkende Ahold dat het de baas was bij zijn gezamenlijke buitenlandse dochterbedrijven zoals in control letters werd beweerd. Deze zeggenschap had Ahold nodig om onder Amerikaanse boekhoudregels de volledige omzet van de buitenlandse halfdochters bij de eigen omzet te mogen tellen.

Onder Nederlandse regels mocht Ahold deze omzet wel consolideren, aldus de rechtbank. Beide topmannen Van der Hoeven en Meurs werden ook schuldig bevonden aan het misleiden van de accountant Deloitte. Zij lieten de accountant wel de control letter zien maar hielden de side letter achter. Van der Hoeven noemde na afloop de rechtszaak "een louterende ervaring". "Ik heb weer een hoop bijgeleerd en had wel op een andere uitspraak gehoopt. Daarom gaan we ook in hoger beroep." De oud-topman zegt voor vrijspraak te gaan.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief