Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Rechter nooit vervolgd voor mishandeling

22 mei 06

Ex-rechter Wicher Wedzinga, die dinsdag 23 mei in Zwolle terecht staat voor mishandeling en poging tot doodslag op zijn ex-vriendin, werd ook in 2001 al beschuldigd van mishandeling en bedreiging met de dood.


Dit blijkt uit een aangifte van zijn toenmalige echtgenote, die in het bezit is van NOVA. "Op een gegeven moment pakte hij mij bij mijn haren vast en trok mij aan mijn haar naar beneden. (..) Hij zei tegen mij: ik sla je kop in elkaar."

Wedzinga werd nooit vervolgd voor de mishandeling en zijn werkgever, de president van het gerechtshof te Leeuwarden, wist tot afgelopen week van niets. De rechter is volgens het strafdossier manisch depressief. Ook dit had hij moeten melden aan het Hof, maar liet dat na.

Een derde vrouw zegt in NOVA in 2003 door Wedzinga te zijn aangerand. Hij zou zijn positie als rechter daarbij ernstig hebben misbruikt. "Hij heeft meermalen geprobeerd om te zoenen of me gevraagd te blijven slapen en heeft vaak gezegd: ik heb veel voor jou gedaan bij de officier van Justitie dus jij moet nu iets voor mij doen".

NOVA interviewde ook zijn Oekraïense ex-vriendin Tetyana Sagizly, die in oktober 2004 door hem zegt te zijn mishandeld en verkracht. "Ik weet niet wat in zijn hoofd omging maar hij zei dat hij nu helemaal niets meer te verliezen had en dat hij me nu zou doodmaken. Waarna hij me begon te wurgen."

In een brief aan de Groningse politie probeerde Wedzinga de mishandeling en poging tot doodslag in de doofpot te laten belanden. "De papierversnipperaar kan in deze zaak, die geen zaak is, goede diensten bewijzen en ik ga er vanuit dat het papier daar ook blijft steken en dat de zaak bij de politie blijft hangen."

Vanavond ziet u het complete verhaal in NOVA.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief