Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Verdachte zaak-Holloway wil uitlevering voorkomen

22 mei 06

De Arubaanse jongen die vorige week in Utrecht is aangehouden als verdachte in de zaak-Holloway, probeert uitlevering aan Aruba te voorkomen.


Zijn advocaat Gerard Spong heeft daartoe een kort geding tegen de Staat aangespannen. De procedure dient dinsdagochtend bij de voorzieningenrechter in Den Haag. Volgens Spong wordt zijn cliënt verdacht van het medeplegen van moord, zware mishandeling en vrijheidsberoving van Natalee Holloway.

De Amerikaanse scholiere verdween in de nacht van 29 op 30 mei mei vorig jaar op Aruba tijdens een vakantie met haar schoolklas. Zij is tot dusver spoorloos gebleven.

De nieuwe verdachte is bevriend met Joran van der Sloot, die als eerste ervan werd beschuldigd dat hij de hand heeft gehad in Holloways verdwijning. Van der Sloot heeft toegegeven dat hij het meisje in de nacht van haar verdwijning gezelschap heeft gehouden, maar ontkent haar iets te hebben aangedaan. Hij geldt nog steeds als verdachte in de geruchtmakende zaak.

De nieuwe verdachte is een vriend van Van der Sloot. Hij was croupier in het hotel waar Holloway verbleef. De jongen is gearresteerd op verzoek van het Openbaar Ministerie op Aruba. In een eerder stadium van het onderzoek is hij enkele malen als getuige gehoord. Hij is de tiende die in de zaak-Holloway is gearresteerd.

De (gescheiden) ouders van de nieuwe verdachte hebben maandag een Engelstalige persverklaring uitgegeven via het kantoor van advocaat Spong. Daarin spreken zij hun afschuw uit over het feit dat hun zoon als verdachte is aangehouden. "Dit kwam voor ons als donderslag bij heldere hemel."

Zij vertrouwen op een goede afloop. "Wij zijn allen onschuldig totdat het tegendeel is vastgesteld. Dat geldt ook voor onze zoon." De verklaring bevat ook een waarschuwing aan de media. Vooral de Amerikaanse media hebben zich in het verleden als leeuwen op de zaak gestort. De ouders van de nieuwe verdachte zeggen media die in hun ogen over de schreef gaan, op welke manier dan ook, langs juridische weg te zullen aanpakken. Zij gaan iedere confrontatie met de pers uit de weg.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief