Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Voormalige Ahold-top ontloopt gevangenisstraf

22 mei 06

De rechtbank in Amsterdam heeft drie gewezen bestuurders van Ahold maandag veroordeeld tot hoge boetes en voorwaardelijke celstraffen.

Volgens de rechter hebben Cees van der Hoeven, Michiel Meurs en Jan Andreae het aanzien van het Nederlandse bedrijfsleven "in ernstige mate geschaad". De straffen waren lager dan de eis van het Openbaar Ministerie (OM), dat om onvoorwaardelijke gevangenisstraffen had gevraagd voor de Ahold-fraude.

De opgelegde straffen vielen lager uit, omdat de rechtbank niet alle verdenkingen bewezen achtte. Daarnaast wilde rechter Frans Bauduin de strafzaak nadrukkelijk niet kwalificeren als 'het Ahold-boekhoudschandaal'. Hij zei dat de veel gemaakte vergelijking met de boekhoudschandalen bij zuivelconcern Parmalat en energiegigant Enron mank gaat. "Want er is bij Ahold geen sprake van een valse balans of resultatenrekening onder de Nederlandse boekhoudregels."

De grootste boekhoudfraude in de Nederlandse geschiedenis leidde maandag tot een veroordeling van negen maanden voorwaardelijke celstraf voor de gevallen topman Cees van der Hoeven en zijn financieel directeur Michiel Meurs. Beide supermarktbestuurders moeten ook een boete betalen van 225.000 euro. De voormalig bestuurder Jan Andreae kreeg vier maanden voorwaardelijke gevangenisstraf en een boete van 120.000 euro.

De ex-commissaris Roland Fahlin werd vrijgesproken. Wel haalde de rechtbank hard uit naar de Zweedse zakenman. Fahlin is volgens de rechters ernstig tekort geschoten als toezichthouder bij Ahold, omdat hij zich niet op de hoogte stelde van essentiële boekhoudkwesties.

Van der Hoeven liet direct na de uitspraak weten dat hij hoger beroep aantekent. "Ik had wat anders verwacht dan ik nu heb gehoord, daarom gaan we in beroep", aldus de gewezen bestuursvoorzitter. Hij noemde de strafzaak tegen hem een "louterende ervaring". "Ik heb veel bijgeleerd, maar het is een zware affaire. Dit eist zijn tol." Justitie heeft nog geen besluit genomen over een mogelijke gang naar het gerechtshof. Officier van justitie Hendrik-Jan Biemond noemde het terecht dat de drie verdachten zijn veroordeeld.

"Maar bij de strafmaat komt de rechtbank tot een andereconclusie dan het OM." Directeur Peter Paul de Vries van de beleggersvereniging VEB sprak van een "ongelooflijk lage straf". Gekeken naar het aantal aanklachten dat de rechtbank bewezen heeft verklaard, noemde hij het onbegrijpelijk dat Van der Hoeven en Meurs niet de gevangenis in hoeven. "Als je op deze manier de boel belazert, dan blijft het in mijn ogen gewoon boekhoudfraude."

Op 24 februari 2003 maakte Ahold bekend dat het jarenlang de omzet te hoog had voorgesteld. In combinatie met een miljoenenfraude bij dochterbedrijf US Foodservice, zorgde de mededeling voor een koersdaling van meer dan 60 procent op die handelsdag.

De rechter oordeelde maandag dat Ahold onder Nederlandse regelgeving geen blaam treft. Onder Amerikaanse boekhoudregels had het concern zijn buitenlandse deelnemingen echter niet mogen consolideren. Ahold moet zich ook aan Amerikaanse regels houden, omdat de supermarktexploitant een beursnotering heeft in New York.

De boekhoudfraude draait om de consolidatie door Ahold van zijn gezamenlijke dochterbedrijven in het buitenland. Om de inkomsten van deze bedrijven volledig bij de eigen omzet te kunnen rekenen, claimde het supermarktconcern zeggenschap bij de gezamenlijke dochterondernemingen. Andere aandeelhouders in deze dochterbedrijven waren het hiermee oneens. Daarom werd de macht van Ahold weer ontkend in geheime afspraken, zogenoemde side letters, die de Nederlanders achterhielden voor hun accountant Deloitte. De rechter achtte Van der Hoeven en Meurs hierdoor schuldig aan het misleiden van de accountant.

Verantwoordelijk topman Van der Hoeven heeft altijd ontkend betrokken te zijn geweest bij het manipuleren van de boeken. Ook zegt hij de side letter nooit te hebben gelezen voor hij hem ondertekende. "Ik meen nog altijd dat we op geen enkele manierhebben bijgedragen aan welke frauduleuze handeling dan ook." De rechter gelooft Van der Hoeven en Meurs echter niet. "Het is volstrekt ongeloofwaardig dat het, bij een grote partij als Ahold, is gegaan zoals verdachten beweren."

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief