Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Van der Laan wil minder elitair D66 leiden

23 mei 06

Eindelijk is het hoge woord eruit. Lousewies van der Laan wil lijsttrekker van D66 worden.


Ze maakte dat dinsdagavond bekend tijdens een partijbijeenkomst in Amsterdam, nadat ze haar aankondiging vorige week tot twee maal toe had uitgesteld in verband met de affaire-Hirsi Ali. "Van een D66 dat onconventioneel is, onafhankelijk en eerlijk, wil ik graag de partijleider zijn", formuleerde de fractievoorzitter van de kleinste regeringsartij het dinsdag. "

Wat haar betreft moet D66 niet een "one issue-partij" zijn, geen "elitaire club" en ook geen "tweede keus voor mensen die de PvdA te links en de VVD te rechts vinden". Haar eerste doel is "D66'ers te overtuigen dat het anders en beter kan". Van der Laan rekent in haar campagne niet op steun van partijprominenten, zei ze. "Daar zijn anderen veel beter in."

Dat was een duidelijke sneer naar haar belangrijkste concurrent, minister voor Bestuurlijke Vernieuwing Alexander Pechtold, die zich enkele weken terug al kandidaat stelde voor het lijsttrekkerschap. Pechtold is de favoriet van een aantal partijcoryfeeën, onder wie D66-oprichter Hans van Mierlo.

Van der Laan presenteerde in Amsterdam ook een aantal inhoudelijke punten. De fractieleider, die een groot deel van haar jeugd in de Verenigde Staten heeft doorgebracht, legde daarbij vooral de nadruk op het integratievraagstuk. In de VS heeft Van der Laan naar eigen zeggen geleerd dat de multiculturele samenleving geen illusie hoeft te zijn. Ze zei af te willen van de gewoonte om te spreken van allochtonen. Naar Amerikaans voorbeeld moet dat 'Marokkaanse Nederlander' of 'Turkse Nederlander' worden.

Ook wil ze dat iedereen die hier is geboren automatisch de Nederlandse nationaliteit verwerft, mits de ouders een permanente verblijfsvergunning hebben. Verder wil Van der Laan binnen haar partij een discussie over artikel 23 in de grondwet, dat de vrijheid van onderwijs garandeert.

Volgens haar is gebleken dat dat slecht is voor de integratie van nieuwkomers. Integratie is volgens Van der Laan een thema waarover ze van mening verschilt met Pechtold. Die wil volgens haar "de islamitische zuil" behouden.

Van der Laan pleitte verder van een 'deltaplan' om de publieke sector beter toegankelijk te maken voor gehandicapten. Over bestuurlijke vernieuwing, de traditionele 'kroonjuwelen' van D66, zei ze in haar toespraak vrijwel niets. Het D66-congres beslist op 24 juni wie de nieuwe lijsttrekker wordt. Naast Van der Laan en Pechtold zullen er volgens partijbronnen nog vijf andere kandidaten aan de verkiezingen meedoen.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief