Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

50.000 euro voor aardbeving

27 mei 06

Mensen in Nood/Cordaid heeft 50.000 euro beschikbaar gesteld voor hulp bij de aardbeving op Java. Het geld is vooral bestemd voor de Indonesische partnerorganisatie Perdhaki.

Die bezit zeven ziekenhuizen in en om Yogyakarta. Daar stromen de gewonden binnen, zei de hulporganisatie zaterdag. Volgens een woordvoerder vertrekt ook een medewerker van Cordaid zo snel mogelijk naar het gebied om ter plekke verdere hulp te kunnen coördineren.

Eurocross, de coördinerende alarmcentrale, heeft nog geen meldingen gehad van vermissingen of gewonde Nederlanders in het gebied. Wel bellen verontruste familie en vrienden met vragen "maar heel erg minimaal", aldus een medewerkster van Eurocross.

De organisatie heeft geen hulpverleners ter plekke "We sturen pas hulp daarheen als we weten dat er Nederlanders bij betrokken zijn." In het getroffen gebied waren al weinig toeristen, wegens de mogelijke uitbarsting van de vulkaan Merapi.

Het Nederlandse Rode Kruis heeft zaterdag het gironummer 661 geopend voor hulp aan de slachtoffers van de aardbeving. In samenwerking met het Indonesische Rode Kruis heeft het internationale Rode Kruis gezondheidsposten geopend in het rampgebied. Ook zijn er onder meer tenten en voedselpakketten uitgedeeld.

In afwachting van een uitbarsting van de vulkaan Merapi had het Rode Kruis al opvangkampen voor slachtoffers van de Merapi opgebouwd. Deze worden nu gebruikt voor de slachtoffers van de aardbeving. Een mobiel veldhospitaal in Atjeh dat is gebruikt voor de opvang en verzorging van slachtoffers van de tsunami is onderweg naar het rampgebied.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief