Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Duizenden doden door aarbeving in Midden-Java

27 mei 06

Een krachtige aardbeving met een kracht van 6,2 op de schaal van Richter heeft zaterdag de regio Yogyakarta op het Indonesische eiland Java getroffen.

Volgens de autoriteiten zijn er al zeker 2940 doden geteld. Indonesische media repten zaterdagmiddag van 3500 doden. Voor zover bekend zijn er geen Nederlandse doden of gewonden.

Indonesische en buitenlandse hulporganisatie hebben de eerste teams naar Yogyakarta gestuurd om hulp te bieden. Volgens Indonesische media is er vooral behoefte aan medische noodhulp voor de duizenden gewonden. Ziekenhuizen zitten stampvol en duizenden mensen worden op straat of op parkeerplaatsen behandeld.

Het epicentrum van de beving, die zaterdag plaatshad rond 01.00 uur Nederlandse tijd, lag volgens de website van de Amerikaanse geologische dienst USGS dicht voor de kust op een diepte van 17,1 kilometer onder de zeebodem. Yogyakarta ligt op ongeveer dertig kilometer van de kust. Volgens de autoriteiten is er geen gevaar geweest voor een tsunami.

De regio Bantul, ten zuiden van de stad Yogyakarta, lijkt het zwaarst getroffen. In dat gebied wonen ongeveer 800.000 mensen, aldus de website van de regionale overheid. Het is een grotendeels agrarisch gebied maar wel zeer dichtbevolkt. De president van Indonesië, Susilo Bambang Yudhoyono, heeft militairen naar de rampregio gedirigeerd om slachtoffers te helpen en naar overlevenden te zoeken. De president was zaterdag al op bezoek in het gebied.

Verscheidene landen hebben al hulp aangeboden. Onder meer Nederland, China, Japan, Maleisië, Rusland, Frankrijk en Groot-Brittannië lieten weten bereid te zijn hulpgoederen en -teams te sturen. De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, heeft voor de hulp 3 miljoen euro ter beschikking gesteld. Mensen in Nood/Cordaid heeft 50.000 euro beschikbaar gesteld voor eerste hulp. Het geld is vooral bestemd voor de Indonesische partnerorganisatie Perdhaki. Die bezit zeven ziekenhuizen in en om Yogyakarta.

Het Nederlandse Rode Kruis heeft zaterdag het gironummer 661 geopend. In samenwerking met het Indonesische zusterorganisatie heeft het internationale Rode Kruis gezondheidsposten geopend in het rampgebied. Ook zijn er onder meer tenten en voedselpakketten uitgedeeld.

In afwachting van een uitbarsting van de nabijgelegen vulkaan Merapi had het Rode Kruis al opvangkampen gebouwd. Die worden nu gebruikt voor de slachtoffers van de aardbeving. Een mobiel veldhospitaal in Atjeh (Sumatra), dat is gebruikt voor de opvang en verzorging van slachtoffers van de tsunami eind 2004, is onderweg naar het rampgebied.

De reisondernemingen TUI, OAD en Thomas Cook hebben gemeld dat alle Nederlandse vakantiegangers in het getroffen gebied ongedeerd zijn gebleven. Vrijwel alle toeristen zijn inmiddels vertrokken. De drie reisondernemingen voeren een reeks merken en hebben samen vrijwel de hele toeristische markt in Nederland in handen. Toen de aardbeving gebeurde, verbleven er naar schatting zeker 150 Nederlanders in georganiseerd verband in de getroffen regio.

De zegsvrouw van TUI acht de kans op Nederlandse slachtoffers erg klein. "Ik heb begrepen dat het rampgebied in de buurt ligt van de Merapi. Die vulkaan dreigt al langere tijd uit te barsten en dus komen er daar in principe geen toeristen." Een vulkanoloog in Yogyakarta zei zaterdag dat de aardbeving overigens niet is veroorzaakt door de vulkaan, maar dat de activiteit van de Merapi na de beving wel is toegenomen.

Koningin Beatrix en premier Balkenende hebben in een telegram aan de Indonesische president hun deelneming betuigd. Zij schrijven hem ook mee te leven met de familie en andere nabestaanden van de slachtoffers.

De aardbeving heeft beperkte schade aangericht aan het wereldberoemde monument Borubudur, het grootste boeddhistische complex ter wereld. Op foto's die kort na beving zijn gemaakt, is te zien dat kleinere bouwwerken nabij het hoofdmomument zijn verwoest, maar het totale complex is intact. Ook het nabij gelegen hindoeïstische complex Prambanan liep beperkte schade op.

De Borubudur en de Prambanan zijn grote toeristische attracties. Dat geldt ook voor Yogyakarta, dat geldt als een centrum van Javaanse kunsten. Met circa drie miljoen inwoners is de "speciale regionale provincie" zeer dichtbevolkt. In de stad en de regio eromheem leven ongeveer 1,5 miljoen mensen. Yogyakarta is formeel nog altijd een sultanaat en het sultanspaleis in de stad is ook een toeristische attractie.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief