Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Homo's krijgen klappen in Moskou

29 mei 06

Een eerste bescheiden demonstratie van homoseksuelen in Moskou liep zaterdag uit de hand. "Moskou is geen Sodom", klonk het.

De eerste Russische homodemonstratie eindigt in een gewelddadige chaos. Stevig gekneld tussen twee Russische speciale agenten wordt de Franse homoactivist Philippe Lanier langs het Rode Plein afgevoerd naar een politiebus. Een woedende menigte skinheads, kozakken en vrouwen met iconen achtervolgt hen. "Moskou is geen Sodom! Moskou is geen Sodom!", schreeuwen ze. Vlak voor hij de bus instapt, kan de verbijsterde Lanier nog een paar woorden zeggen. "Ik wilde bloemen leggen bij de vlam voor de onbekende soldaat, uit solidariteit met de Russische homobeweging en tegen het fascisme. Opeens werd ik omringd door krijsende vrouwen. Een man met een enorme zweep begon me te slaan. Zoiets heb ik nog nooit meegemaakt!"

De eerste Russische openbare homoseksuele solidariteitsactie eindigde zaterdag in een angstaanjagende chaos. Oproerpolitie met helmen en kogelvrije vesten pakte ongeveer veertig homoactivisten en tientallen nationalistische relschoppers op. Een homoseksuele Duitse parlementariër, Volker Beck, kreeg klappen in zijn gezicht met een steen en een vuist. "Dit bewijst dat wij niet veilig zijn in Rusland. De veiligheidstroepen beschermden ons niet", zei hij.

Toch spraken de organisatoren van de actie van een succes. "Dit is een mijlpaal", zei Jevgenia Dobranski, een van Ruslands eerste strijders voor gelijke rechten voor homo's en lesbiennes. "We krijgen veel internationale steun. Ik ben ervan overtuigd dat we volgend jaar met meer zullen zijn", zei ze op het plein voor het Moskouse gemeentehuis. z

Omstanders schreeuwden: "Dood aan de lesbiennes!" en iemand gooide een blik bier tegen Dobranski's hoofd. Daarna sleurde de oproeppolitie haar mee naar een arrestatiebus. "De politie werkt samen met skinheads en de fanatiek religieuze baboesjka's", zegt haar vriendin Sasja Sibirjak. "Ze wilden dat het vandaag uit de hand zou lopen. We wisten dat, maar ik ben toch geschokt. Zo erg had ik het niet verwacht."

Sibirjak is boekhoudster en komt in haar werk en privéleven zonder problemen voor haar seksuele geaardheid uit. "Maar openlijke dissidentie is in Rusland blijkbaar nog altijd niet geaccepteerd."

Aanvankelijk was zaterdag een GayPride-parade gepland, maar die werd door het Moskouse gemeentebestuur en de rechter verboden. "Dat een dergelijke maatschappelijke wandaad niet is toegestaan in Rusland, bewijst dat wij moreel ver boven West-Europa verheven zijn", zei burgemeester Loezjkov vrijdag.

Ook binnen de Russische homobeweging was de parade omstreden. Een groep homoactivisten noemde in een open brief een dergelijk spektakel in het homofobe Rusland "te vroeg, gevaarlijk, en onnodig provocatief".

Het Europese Parlement noemde het verbod "een lelijke smet op de mensenrechtenstatus van Rusland". Dat is pijnlijk omdat Rusland sinds vorige week voorzitter is van de Raad van Europa, een organisatie die opkomt voor de mensenrechten.

Sinds 1993 is homoseksualiteit in Rusland niet langer strafbaar. In Moskou is de afgelopen jaren een groot aantal homoclubs, restaurants en bars geopend. "Maar homo's en lesbiennes hebben het nog steeds erg moeilijk", zegt homoleider Nikolai Aleksejev, de fanatiekste voorstander van de GayPride-parade.

Aleksejev riep zaterdag homoseksuelen op om bloemen te leggen bij de vlam voor de eeuwige soldaat. "De Russen hebben in de Tweede Wereldoorlog het fascisme verslagen, maar nu dreigt een fascistische homofobie ons land te overspoelen." Direct na zijn oproep sloot het gemeentebestuur het park voor het Kremlin hermetisch af, zodat de vlam onbereikbaar werd. Aleksejev werd na aankomst voor de Kremlinmuur door de politie afgevoerd. Zijn tulpen waren hem toen al uit handen geslagen en door een woedende menigte vertrapt. "Dit is een heilige plaats voor Rusland, hoe durven jullie je hier te vertonen", schreeuwde een man.

(Bron: de Volkskrant)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief