Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

SHO starten nationale actie voor slachtoffers aardbeving Java

29 mei 06

De Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) hebben vanmiddag besloten een nationale hulpactie te starten voor de slachtoffers van de aardbeving op het Indonesische eiland Java onder het motto Aardbeving Java-help nu.


Het gironummer 555 ten name van SHO, Den Haag is hiervoor geopend. Via advertenties, radio-en tv-spotjes wordt het Nederlandse publiek opgeroepen zijn donaties over te maken. De omvang van de ramp en de vele duizenden slachtoffers vereisen dat er snel hulp wordt geboden.
De SHO hopen dat het Nederlandse publiek de hulporganisaties in staat stelt om direct en op uitgebreide schaal hulp te bieden. Het geld van giro 555 wordt in eerste instantie bestemd voor het bieden van noodhulp in de vorm van tenten, water, voedsel, medicijnen en dekens. De verschillende hulporganisaties zijn direct gestart met bieden van noodhulp. Teams zijn in het rampgebied aanwezig om de verdere behoefte aan hulp te inventariseren en de omvang van de ramp vast te stellen. Vooral medische hulp om de gewonden op te vangen is dringend nodig.

Een zware aardbeving trof het eiland Java in Indonesië in de vroege ochtend van zaterdag 27 mei. De aardbeving, van 6.2 op de Schaal van Richter, heeft volgens officiële cijfers al ruim 5000 dodelijke slachtoffers gemaakt. Er zijn tienduizenden gewonden en meer dan tweehonderdduizend daklozen.

De Indonesische overheid vreest dat nog veel doden onder het puin vandaan zullen komen. Het gebied in en rond Yogyakkarta op Midden Java is het zwaarst getroffen. Via website www.giro555.nl kunnen geïnteresseerden op de hoogte blijven van de hulpverlening aan de getroffen landen en het verloop van de Nationale Actie. Er is speciaal telefonische informatielijn geopend waar het publiek terecht kan met hun vragen: 030-8000555.

De Samenwerkende Hulporganisaties zijn een samenwerkingsverband, dat bij grote crises aandacht vraagt en fondsen werft voor een rampsituatie. De SHO bestaan uit: Kerkinactie, Mensen in Nood/Cordaid, Nederlandse Rode Kruis, Oxfam Novib, Stichting Vluchteling, TEAR fund, Terre des Hommes en Unicef Nederland. Momenteel is Kerkinactie voorzitter van de SHO.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief