Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Rutte gaat lijst VVD leiden

31 mei 06

Mark Rutte wordt lijsttrekker van de VVD. Partijvoorzitter Van Zanen maakte dat bekend op een speciale VVD-bijeenkomst in het Okura Hotel in Amsterdam. Tot dat moment wisten zelfs de drie kandidaat-lijsttrekkers zelf niet wie de 'winnaar' was.

Rutte, staatssecretaris van Onderwijs, kreeg de steun van zo'n 51 procent van de VVD-leden. Zijn grote concurrent, minister Rita Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie, bleef steken op 46 procent. Tweede-Kamerlid Jelleke Veenendaal eindigde op de derde plaats met 3 procent.

In zijn speech na de bekendmaking zei Rutte dat hij zich niet alleen wil inzetten voor meer economische groei, veiligheid en gezonde overheidsfinanciën, maar ook voor onderwerpen waarop "links" een monopolie zou hebben, zoals onderwijs, milieu en zorg.

Verdonk liet weten dat zij pal achter Rutte zal staan. Ze wil samen met hem proberen om van de VVD de grootste partij te maken. "Op mij kun je rekenen", zei zij nadat zij Rutte had gefeliciteerd.

Het is de eerste keer dat de lijsttrekker van de VVD is gekozen door een stemming onder alle 39.028 leden. 74 Pprocent van de stemgerechtigden deed mee. Dat kon per post, telefoon of internet.

De campagne werd gekenmerkt door een on-Nederlands harde toon. Rutte zei daarover dat de interne strijd het begin was en dat de VVD ook de externe strijd zal winnen. Mark Rutte (39) was eerder staatssecretaris van Sociale Zaken en nog eerder werkte hij in het bedrijfsleven. Ook was hij voorzitter van de jongerenorganisatie van de VVD, de JOVD.

Veel vooraanstaande VVD'ers spraken van tevoren al hun steun uit voor Rutte. Maar het bleef spannend wie de lijsttrekker zou worden. De kansen van Verdonk werden hoog ingeschat, omdat veel 'gewone' leden zich door haar recht-door-zee-aanpak aangesproken zouden voelen.

Direct na de bekendmaking van de winnaar zei zij dat peilingen kennelijk niet altijd betrouwbaar zijn. "Ik was daar liever op een andere manier achter gekomen."

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief