Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Nieuwe seksuele revolutie op internet

1 jun 06

Op internet voltrekt zich een nieuwe seksuele revolutie. Net als bij de eerste seksuele revolutie in de jaren zestig en zeventig ontstaan er vele nieuwe seksuele contacten.


De huidige generatie jongeren tussen de 12 en 18 jaar maakt er massaal gebruik van. Dit blijkt uit een onderzoek dat de Stichting Mijn Kind Online liet uitvoeren door de Rutgers Nisso Groep, in opdracht van KPN.

Uit het onderzoek, dat donderdag is gepubliceerd, onder 11.000 jongeren blijkt dat de zoektocht naar seks of een relatie op internet een nieuwe en frequente bezigheid is van de huidige generatie jongeren. Een overgrote meerderheid van profielsitebezoekers (82 procent van de jongens en 73 procent van de meisjes) heeft het afgelopen half jaar wel eens geflirt op het net.

Het gaat om sites als Sugababes/Superdudes.nl en Partypeeps.com. Beide hebben zo'n 300.000 leden. Een op de vier jongens en een op de vijf meisjes heeft naar eigen zeggen het afgelopen half jaar wel eens cyberseks met iemand gehad. Iets meer dan de helft van de jongens (57 procent) en iets minder dan de helft van de meisjes (42 procent) heeft in die periode een afspraakje in 'real life' gehad met iemand die ze op internet hadden ontmoet.

Uit het onderzoek blijkt dat jongeren elkaar geregeld seksueel getinte vragen stellen. Zo heeft 72 procent van de jongens en 83 procent van de meisjes die profielsites bezoeken het afgelopen jaar een vraag gekregen over zijn of haar uiterlijk ('heb je grote borsten') of seksleven ('heb je het al eens gedaan'). In die periode heeft 40 procent van de jongens en 57 procent van de meisjes wel eens het verzoek gekregen om iets uit te trekken voor de webcam of iets seksueels te doen. Twee derde van de jongens en negen van de tien meisjes gaan echter niet in op een dergelijk verzoek. Degenen die wel iets seksueels laten zien voor de webcam doen dit in het algemeen omdat ze het zelf leuk, spannend of opwindend vinden. Voor de jongens geldt dit sterker dan voor meisjes. Meisjes vinden het soms moeilijk om dingen te weigeren die ze eigenlijk niet willen doen of gaan in de interactie verder dan ze eigenlijk willen.

Overigens vinden veel jongens en meisjes die worden geconfronteerd met seksueel getinte vragen of verzoeken niet snel dat ze in zo'n geval 'iets vervelends' hebben meegemaakt. Kennelijk kunnen jongeren minder leuke ervaringen makkelijker van zich af laten glijden. Mogelijk zorgt de anonimiteit op internet, die de kans op vervelende ervaringen vergroot, er ook voor dat dergelijke ervaringen minder ernstig worden ervaren dan in het echte leven, stellen de onderzoekers.

De onderzoekers concluderen wel dat kinderen meer bewust moeten worden van de risico's van internet. Kinderen moeten vaardigheden leren die voorkomen dat ze dingen doen en zien die ze niet willen. Jongeren zijn zich veelal bewust van de waarschuwingen maar hebben er geen boodschap aan. Daarom is meer voorlichting nodig, zeggen De Rutgers Nisso Groep en de Stichting Mijn Kind Online. De stichting is een initiatief van KPN met als doel inzicht te bieden in vragen die verband houden met veiligheid van kinderen op het internet.

Naast voorlichting is een beschermende factor ook de mate waarin ouders op de hoogte zijn van de bezigheden van hun kinderen op internet. Daarbij gaat het om meer 'dan in de gaten houden'; de verhouding moet zo zijn dat kinderen zelf bereid zijn aan hun ouders te vertellen wat ze doen en met wie.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief