Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Verhofstadt stelt Maastricht Terneuzen ten voorbeeld

1 jun 06

De Belgische premier Guy Verhofstadt heeft donderdag in het Belgisch parlement hard uitgehaald naar de plannen van Maastricht om de coffeeshops uit het centrum te verplaatsen naar de grens met BelgiŽ. "Het gezond verstand geeft al aan dat wat Maastricht wil, eigenlijk niet kan", zei hij.

De premier moest in het parlement vragen beantwoorden over het gerezen conflict met Nederland. Woensdag raakte bekend dat hij een brief heeft geschreven aan zijn ambtsgenoot Jan Peter Balkenende waarin hij vraagt de verplaatsing van de coffeeshops tegen te gaan.

Volgens Verhofstadt moet burgemeester Gerd Leers een voorbeeld nemen aan Terneuzen. "In beide gevallen is 90 procent van de bezoekers van de coffeeshops buitenlander. Maar Terneuzen heeft twee coffeeshops, aan de rand van het centrum, en geen illegale drugspanden. Maastricht, met evenveel buitenlandse bezoekers, heeft vijftien coffeeshops."

De oplossing van het probleem is voor Verhofstadt dan ook duidelijk. "Het aantal coffeeshops beperken of ontmantelen, net zoals wij illegale drugspanden hebben ontmanteld in Gent, Antwerpen, Luik en Bergen."

Hij steunt de voornemens van burgemeesters van Belgische gemeenten rond Maastricht om naar de rechter te stappen. Hij benadrukte echter zelf geen gerechtelijke stappen te zullen ondernemen. Wel overweegt hij de zaak aan te kaarten bij de Europese top van staats- en regeringsleiders, omdat de Maastrichtse plannen in de ogen van de Belgische premier indruisen tegen het Verdrag van Schengen over open grenzen in Europa.

Later donderdag spreken de Belgische en Nederlandse ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken over de kwestie.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief