Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Apaches voor het eerst in actie in Uruzgan

1 jun 06

Nederlandse Apache gevechtshelikopters hebben donderdag voor het eerst actief deelgenomen aan de strijd tegen vijandelijke eenheden in de zuidelijke Afghaanse provincie Uruzgan.

De twee toestellen mengden zich in de strijd toen een verkenningseenheid van Nederlandse commando's in gevecht raakte met een nog onbekend aantal tegenstanders van de Nederlandse aanwezigheid in de provincie. Volgens de hoogste militaire baas bij Defensie, generaal Dick Berlijn, zijn aan Nederlandse kant geen slachtoffers gevallen.

Het was de derde keer in twee maanden dat een verkenningseenheid bij een vuurgevecht betrokken raakte. Het gevecht duurde ongeveer twee uur, waarna de tegenstanders zich terugtrokken en de Nederlandse eenheid zijn verkenningsmissie voortzette. Of er aan vijandelijke kant slachtoffers zijn gevallen is onduidelijk, maar wordt niet uitgesloten.

Details over Nederlandse verkenningsoperaties wil de generaal liever niet kwijt. "Wij hebben gemerkt dat onze tegenstanders de berichtgeving in Nederland goed volgen."

Volgens Berlijn is het verwachte voorjaarsoffensief van de taliban in de zuidelijke provincies tot nu toe heftiger uitgepakt dan waarop Nederland had gerekend. "De veiligheidssituatie is zorgelijk maar er is geen sprake van een trendbreuk. Het is een zware klus, maar nog steeds mogelijk," aldus Berlijn tijdens een persconferentie over de situatie in Uruzgan.

Hij wilde echter niet uitsluiten dat het aantal Nederlandse militairen in de aan Nederland toegewezen provincie nog wordt uitgebreid, als de ervaringen met de opbouwfase daartoe aanleiding geven. Vooralsnog is het de bedoeling dat Nederland vanaf begin augustus met circa 1400 man de verantwoordelijkheid op zich neemt voor de controle op de districten Tarin Kowt en Deh Rawood. De Nederlandse eenheid wordt daarbij ondersteunt door een Australisch detachement van 240 man, voornamelijk bestaande uit genisten.

Volgens Berlijn hebben de NAVO-militairen in de provincies Kandahar (Canada), Helmand (Verenigd Koninkrijk) en Uruzgan (straks Nederland, nu nog Verenigde Staten) te maken met meer gevechten, meer geïmproviseerde bomaanslagen en meer zelfmoordaanslagen dan in voorgaande jaren. Ook lijkt het verzet beter te zijn georganiseerd en is de invloed van de taliban in het gebied groter geworden.

De generaal maakt zich verder zorgen over de kracht van de geïmproviseerde bommen die vaak op afstand tot ontploffing worden gebracht als er militaire voertuigen passeren. De explosieven maken deels schroot van de Amerikaanse Humvee pantservoertuigen. En de populaire Nederlandse jeeps van Mercedes maken waarschijnlijk nog minder kans vanwege het gebrek aan adequate bepantsering.

Defensie bezint zich dan ook op beter materieel om deze aanslagen te kunnen overleven. Berlijn zei tijdens een recent bezoek aan Kandahar onder de indruk te zijn geraakt van de gepantserde verkennings- en personenvoertuigen die de Canadezen hebben gekocht van Zuid-Afrika. Deze 'Nyala's' zijn speciaal gebouwd om antitankmijnen te kunnen weerstaan. Voorts zijn de ramen van dik gepantserd glas, zodat manschappen kunnen zien wat er om hen heen gebeurt voordat zij het voertuig verlaten.

De opbouw van het Nederlandse hoofdkamp in Uruzgan bij de provinciehoofdstad Tarin Kowt verloopt verder volgens plan. Inmiddels hebben al vier konvooien zonder noemenswaardige problemen vanuit het centrale bevoorradingspunt op de vliegbasis van Kandahar de Nederlandse basis bij Tarin Kowt bereikt. De colonnes bestaande uit meer dan vijftig voertuigen met een lengte van meer dan vijf kilometer, hebben tot nu toe 140 containers en veertig voertuigen overgebracht.

De opbouw van een tweede kamp bij Deh Rawood laat nog even op zich wachten. Vanwege logistieke problemen is de start enkele weken uitgesteld.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief