Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Bush: gerechtigheid voor al-Zarqawi

8 jun 06

De Amerikaanse president George Bush heeft donderdag verheugd gereageerd op de dood van Abu Mussab al-Zarqawi, de leider van de terreurbeweging al-Qaeda in Irak.

De Amerikaanse troepen gaven "gerechtigheid aan de meestgezochte terrorist in Irak", zei Bush in een toespraak. "Al-Zarqawi verdeelde de Irakezen en probeerde een burgeroorlog te veroorzaken. Al-Zarqawi is aan zijn einde gekomen en zal nooit meer Irakezen vermoorden", zei de president. Maar hij waarschuwde dat terroristen in Irak ook zonder al-Zarqawi zullen doorgaan.

De dood van de topterrorist door een Amerikaanse luchtaanval betekent volgens Bush "een ernstige slag voor al-Qaeda" en een overwinning in de oorlog tegen het terrorisme. "Het biedt de nieuwe Iraakse regering een kans om het tij in deze strijd te keren."

Het Witte Huis hoopt dat de dood van al-Zarqawi een boodschap is voor andere opstandelingen in Irak. "Dit moet voor de oppositie in Irak toch ontmoedigend zijn. Ze weten nu dat een van de best bewaakte mensen, althans binnen de terreurnetwerken, niet veilig was", zei Bush' woordvoerder eerder donderdag.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief